Świdośliwa – niedoceniany krzew owocowy

0

Świdośliwa (Amelanchier sp.) to długowieczny krzew lub niewielkie drzewo, dla którego naturalnym środowiskiem jest klimat chłodny i umiarkowany. Rośliny występują dziko w Ameryce Północnej i na północy Europy. Cenione są za wartościowe owoce w kształcie jagód, zwykle w kolorze granatowo-czarnym, które są bogatym źródłem cukrów, witamin (A, B, C) oraz antocyjanów. Owoce można pozyskiwać z krzewów dzikorosnących oraz uprawianych. Rozległe plantacje świdośliwy prowadzone są w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie. Ostatnio wzrasta zainteresowanie tym krzewem także w Polsce i coraz łatwiej kupić sadzonki w naszych szkółkach.

Świdośliwa, oprócz smacznych i wartościowych owoców, ma jeszcze jedną zaletę. Wiosną, w pierwszej połowie maja pokrywa się burzą białych kwiatów, dlatego bywa wykorzystywana również jako roślina ozdobna, również do tworzenia żywopłotów.

 

Kwitnąca świdośliwa. Fot. K Bellingham

 Kwitnąca świdośliwa. Fot. K Bellingham

Owoce, których nie zagospodaruje człowiek, są chętnie zjadane przez ptaki. W uprawie bywa to również kłopotem, ponieważ plantacje trzeba chronić przed skrzydlatymi rabusiami.

Uprawa świdośliwy
Świdośliwa jest gatunkiem stosunkowo odpornym i umiarkowanie wymagającym. Znosi duże mrozy i nie ma w przypadku tej rośliny problemu z zimotrwałością. Najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych lub obojętnych. Nie znosi terenów podmokłych oraz nadmiernie suchych. Dla dobrego i obfitego owocowania krzewów warto stosować nawozy organiczne w postaci obornika lub kompostu. W okresach suszy, szczególnie w czasie owocowania, krzewy wymagają nawadniania.

Cięcie świdośliwy
Świdośliwy dorastają do około 2 – 2,5m. Można je prowadzić w formie krzewu lub niskiego drzewka. Po posadzeniu konieczne jest cięcie kształtujące. Świdośliwa najlepiej owocuje na silnych pędach zeszłorocznych, dlatego w kolejnych latach jedynie usuwamy pędy stare i chore i ewentualnie prześwietlamy roślinę.

Plonowanie świdośliwy
Krzewy wchodzą w okres owocowania w 2-4 roku po posadzeniu. Najobfitsze plony można zbierać zwykle od szóstego roku. Owoce dojrzewają w końcówce czerwca. Nadają się do bezpośredniego spożycia, a także do przetwórstwa, na dżemy, konfitury i soki.

Rozmnażanie świdośliwy i polecane odmiany
Świdośliwy można rozmnażać z nasion, odrostów, sadzonek korzeniowych i zielnych. Stosunkowo najprostsze jest pozyskiwanie nowych roślin z nasion, ale wtedy nie ma gwarancji powtórzenia cech rośliny macierzystej co do plenności i jakości owoców. Dlatego kupując sadzonki, korzystajmy ze sprawdzonych szkółek i domagajmy się roślin konkretnej odmiany. Polecane odmiany to ‘Smoky’- o najlepszych cechach użytkowych oraz ‘Honeywood’, ‘Martin’, ‘Northline’ i ‘Thiessen’.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź