Smakowite warzywa liściaste

0

sałataSałaty, rukole, endywie to warzywa o wielu zaletach. Są stosunkowo mało wymagające jeśli chodzi o zasobność gleby. Można siać je bezpośrednio do gruntu, przerywając zbyt gęste wschody. Większość posiada krótki okres wegetacyjny (zwykle około dwóch miesięcy), a więc zaczynamy je zbierać jeszcze zanim nadejdzie lato. Na dodatek wiele odmian posiada duże walory dekoracyjne w postaci ciekawych kolorów i kształtów liści. Sałaty i inne spożywane na surowo warzywa liściaste są ponadto niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki odżywcze, takie jak witaminy i mikroelementy. Nic też dziwnego, że uprawiane są powszechnie i zwykle znajdują się nawet w najmniejszym warzywniku.

Sałata masłowa pojawiała się do tej pory w warzywniku najczęściej. W korzystnych warunkach tworzy duże, zwięzłe główki o wadze nawet do 500g. Ceniona za delikatny smak i miękkie liście ma wielu zwolenników. Można uprawiać ją od wczesnej wiosny do późnej jesieni, choć niektóre odmiany przeznaczone są głównie do uprawy wiosennej (sprawdźmy przeznaczenie sałaty na opakowaniu nasion). Dostępna jest głównie w kolorze jasnozielonym, ale pojawiają się też odmiany o bordowych liściach. Sałata masłowa trudno się przechowuje, delikatne listki łatwo więdną.

Sałata lodowa to prawdziwy gigant wśród sałat. Wyrośnięte główki (raczej głowy?) mogą ważyć nawet 1,5 kg. Liście sałaty lodowej są bardzo kruche, wręcz chrupiące, o łagodnym, słodkawym smaku. Powierzchnia liści jest charakterystycznie pęcherzykowata, brzegi ząbkowane. Podobnie, jak w przypadku sałat masłowych, niektóre odmiany można uprawiać od wiosny do jesieni. Inne najlepiej tylko wiosną, ponieważ w dłuższe dni mają tendencję do wybijania w pędy kwiatowe.

debolistnaSałata liściowa nie tworzy główki tylko rozetę gęsto ułożonych liści. Dobrze rozrośnięty okaz może ważyć do 500 g, więc z pewnością wystarczy jako dodatek do rodzinnego obiadu. Sałaty o liściach w kształcie liści dębu noszą nazwę dębolistnych. Wyróżniają się lekko orzechowym smakiem. Występują w pełnej palecie sałatowych kolorów, od jasnej zieleni do barwy bordowej. 
Do grupy sałat liściowych zaliczają się również włoskie sałaty typu Lollo, których cechą charakterystyczną są pięknie fryzowane, gęste liście. Ten rodzaj sałaty jest znakomity do dekorowania potraw.

Rukola to śródziemnomorska roślina sałatkowa, o aromatycznych, ostrych w smaku liściach. Ma bardzo krótki okres wegetacyjny, plony zbieramy bardzo szybko po wysianiu nasion. Listki zrywamy sukcesywnie w czasie wzrostu, nie wyrywając całej rośliny. Dostępne odmiany różnią się kształtem liści i smakiem, nie występuje natomiast zróżnicowanie kolorystyczne. Rukolę, że względu na pikantny smak stosuje się jako dodatek do innych sałat, a także do mięsa, ryb i serów.

Endywia, wyjątkowo bogata w witaminy i mikroelementy, podobna wyglądem do sałaty ma znacznie ostrzejszy, gorzkawy smak, który można osłabić stosując bielenie liści. Wystarczy w ciepły, słoneczny dzień podwiązać pierwsze okółki liści endywi sznurkiem, tak aby słońce nie docierało do młodych listków. Po około dwóch tygodniach od tego zabiegu smakowita roślina gotowa jest do zbioru. Endywię siejemy zwykle jako poplon, z terminem zbioru przypadającym na wrzesień i październik. Jest odporna na pierwsze przymrozki, a skracający się w końcówce lata dzień zmniejsza możliwość wykształcenia pędów kwiatowych.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź