Nasturcja – dekoracyjna i …smaczna

0

Nasturcja, roślina tradycyjnie uprawiana w polskich ogródkach jest nie tylko dekoracyjna, ale również …smaczna. W ogrodach ozdobnych cenimy ją za intensywnie wybarwione kwiaty i oryginalne, okrągłe liście. Na talerz trafiają ostre w smaku pąki kwiatowe i młode nasiona. Do dekoracji potraw możemy wykorzystać także kwiaty.

Pochodzenie nasturcji

Dzika nasturcja pochodzi z górzystych terenów Ameryki Środkowej i Południowej. W ogrodach uprawiamy najczęściej mieszańce nasturcji większej (Tropaeolum majus). Na stanowiskach naturalnych,  od Boliwii po Kolumbię jest to silnie rosnąca bylina, pnąca lub płożąca się, dorastająca do 3 m. W naszym klimacie to typowa roślina jednoroczna, której wegetację kończą jesienne przymrozki. Wśród odmian dostępnych obecnie w sprzedaży oprócz nasturcji płożącej/wspinającej się możemy również kupić nasturcję karłową, którą sadzimy jak typową roślinę rabatową.

Kwiaty w kolorach tęczy

Paleta barw kwiatów nasturcji jest bardzo bogata. Dominującymi kolorami są odcienie żółtego, pomarańczowego i czerwonego, a wybarwienie kwiatów może być zarówno bardzo intensywne jak i pastelowe. W uprawie pojawiają się również odmiany o kwiatach wielobarwnych, a także o zwiększonej liczbie płatków (pełne) albo z kremowymi plamami i smugami na liściach.

Nasturcja Fruit Salad

Wymagania uprawowe i zastosowanie

Nasturcja nie jest wymagająca co do gleby. Dobrze rośnie na stanowiskach przepuszczalnych o glebach lekkich, umiarkowanie zasobnych w składniki odżywcze i wodę. Nie znosi jedynie braku słońca. Pełne nasłonecznienie warunkuje właściwy pokrój roślin i intensywne kwitnienie.

Niskie odmiany nasturcji sadzimy jak inne rośliny rabatowe. Odmiany wysokie mogą być wykorzystywane do okrywania niskich płotków i pergol, także w uprawie pojemnikowej na tarasach i balkonach.

Zasady siewu

Nasturcję rozmnażamy z nasion, a ponieważ jest rośliną ciepłolubną do siewu przystępujemy dopiero w połowie maja. Nasiona wysiewamy od razu na miejsca stałe, ponieważ nasturcja nie znosi przesadzania. Poza tym rośnie bardzo szybko, a zakwita już po ośmiu tygodniach od wysiewu. Kwiaty łatwo zawiązują nasiona, które możemy wykorzystać w kuchni np. jako namiastkę kaparów. Te które dojrzeją na roślinach, sukcesywnie od sierpnia zbieramy i suszymy – przydadzą się kolejnej wiosny.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź