Jedwabista zupa z jarmużem, kaszą i dorszem

0

Dla GOSI z bloga Metadieta.pl ta zupa – a właściwie całe danie jednogarnkowe, to najlepsza styczniowa potrawa. Kiedy za oknem szaleje zimowy wiatr, pada deszcz lub śnieg nic więcej nie potrzeba – zmiksowana na gładki krem jest bardzo sycąca. Chętnie zjedzą ją również dzieci i świetnie nadaje się do szybkiego przelania do termosu i w drogę. Dodatkowo jarmuż właśnie teraz jest w sezonie i coraz więcej zapalonych ogrodników uprawia go w swoim warzywniku lub na działce.

 

 Zupa z jarmużem. Fot. www.metadieta.pl

Jedwabista zupa z jarmużem, kaszą i dorszem.

 

Składniki:

– 1 litr wody,  

– 4-6 liści jarmużu (ewentualnie kapusty włoskiej ),  

– 1 duża marchew,  

– 1/2 szklanki kaszy  (ja użyłam czerwonej kaszy Quinoa – bezglutenowej),  

– 1 płat dorsza z ośćmi (bez skóry),  

– 2 ząbki czosnku, rozmiażdżone i dodane dopiero pod koniec gotowania,  

– 2 cm obranego korzenia imbiru,  

– 1/2 szklanki oliwy virgin lub oleju rzepakowego nierafinowanego,  

– 1 łyżka sosu sojowego z mniejszą ilością soli lub sól czosnkowa.

 

Wykonanie:  

• Na gotującą się wodę wrzucam marchew pokrojoną w grube słupki, tak by się całkiem nie rozgotowała, następnie pocięte drobniej liście jarmużu/kapusty, kaszę, kawałki ryby ( np. dorsz ) z drobnymi ośćmi, imbir.

• Gotuję zupę około 10 minut, dodaję teraz rozgnieciony czosnek i przyprawy. Zupę zostawiam w tej postaci, choć lubię również zmiksować ją na gładko i podawać jako zupę krem.

• Oliwę dodaję do blendera lub dopiero na talerzu. Szkoda niszczyć jej zawartość wysoką temperaturą gotowania.

• Dekoracja jest kwestią gustu. Ja położyłam na wierzch kiszone buraki wyjęte z zakwasu oraz szczypior. Jak zawsze dosmaczam sobie zupę świeżym pieprzem. Czytałam dużo dobrego o jednym z jego składników PIPERYNIE i od tamtej pory używam go nawet do konfitur truskawkowych oraz do porannej kaszy z kurkumą. SMACZNEGO!

 

Więcej zdrowych przepisów na blogu METADIETA.PL

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź