Dynia Futsu Black zapiekana z ryżem i warzywami

0

 Dynie zachwycają swoją różnorodnością. Poszczególne odmiany mają nie tylko różne rozmiary, ale również zaskakują kolorem lub fakturą skórki, mają odmienny smak i aromat i co za tym idzie, zróżnicowane zastosowanie.  W kuchni z łatwością wykorzystamy dyniowe giganty, które po kawałku przekształcamy w smakowite potrawy dla całej rodziny. Przydadzą się również dyniowe miniaturki, które mogą zamienić się w atrakcyjny posiłek dla jednej osoby.

Dynia Futsu Black

 Niewielkie owoce piżmowej dyni Futsu Black na swoje zastosowanie mogą czekać długo, nawet do lutego, jeśli przechowujemy je w dobrych warunkach. Te małe dyńki zaczynają jako niewielkie, ciemnozielone owoce pojawiające się na długich pędach rośliny macierzystej. Ich skórka przybiera potem barwę srebrzystoszarą, aby na koniec zmienić kolor na pomarańczowo-brązowy. Odmiana posiada smaczny, słodki miąższ o orzechowym posmaku, którego nawet w niewielkich owocach jest sporo – ścianki dyni są grube i mięsiste, nasiona zajmują tylko nieznaczną część owocu.

Wydrążone dynie

Dynia Futsu Black zapiekana z ryżem, warzywami, może też być z mięsem

Orientacyjne proporcje składników na 3 niewielkie dynie – takie poniżej 1 kg

10 dag ryżu

1 papryka

3 łodygi selera naciowego

6 pieczarek

1 cebula

30 dag mielonego mięsa

Papryczka chilli lub pieprz

ząbek czosnku

Sól

Ewentualnie gotowa przyprawa lub pasta curry

Kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie

Dynie myjemy, odcinamy górę i wydrążamy łyżką. Oprószamy solą od wewnątrz, skrapiamy oliwą (też od wewnątrz) i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 20 minut, temp. 180 stopni C.

W czasie, gdy dynie się pieką, gotujemy ryż, mięso z przyprawami podsmażamy na patelni często mieszając (ma być takie, jak na spaghetti). Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojone warzywa i grzyby. Wszystko lekko studzimy, a następnie mieszamy, dbając o to, aby ten farsz był dość intensywnie przyprawiony – pamiętajmy, że dynia została tylko lekko posolona.

Podpieczone dynie wyjmujemy z piekarnika i po sam wierzch napełniamy przygotowanym farszem – warto zawartość dociskać łyżką. Na wierzch kładziemy odrobinę masła i ponownie wkładamy dynie do piekarnika. Temperaturę można podnieść do 200 stopni, termoobieg wyłączyć. Zwykle po około 20 minutach dynie są już gotowe. Jeśli nie mamy pewności, widelcem nakłuwamy skórkę – gdy widelec łatwo zagłębia się w miąższu – już czas zakończyć pieczenie.

I gotowe!

Pyszne, słodkie dynie typu Futsu Black możemy wypełnić różnymi farszami, np. z dodatkiem dojrzewających serów, a zamiast ryżu stosując kaszę albo fasolę. Za każdym razem nasza zapiekana dynia może być inna, ale zawsze będzie bardzo smaczna.

 

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź