Kruche ciasteczka żurawinowe

0

Spiżarnia Penelopy z bloga Atelier Penelopy pełna już jest świątecznych wypieków – przynajmniej nie będzie się musiała tym martwić później. Teraz spokojnie pichci swoje przepyszne ciasteczka żurawinowe, a przepisem dzieli się z nami.

Kontynuuję moją produkcję świątecznych ciasteczek. Dziś proponuję Wam kruche ciastka żurawinowe. Oryginalna ich nazwa to CRANBERRY NOEL. W moim bożonarodzeniowym zestawie ciasteczkowym znalazły się zaledwie w ubiegłym roku. Ale są tak pyszne, że od razu podbiły podniebienia domowników i plasują się w ścisłej czołówce 🙂

SKŁADNIKI:

226g masła (miękkiego)
1/2 szkl cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier wanil)
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl suszonej żurawiny
1/2 szkl grubo posiekanych orzechów pecan (zamiennik: orzechy włoskie)
około 10dag wiórków kokosowych

WYKONANIE:

– masło zmiksować z cukrem;

– dodać wanilię, sól, mleko i stopniowo mąkę. Dokładnie zmiksować;

– dodać żurawinę i orzechy. Zmiksować krótko;

– z ciasta uformować 2 wałki o śr ok 4cm;

– posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych;

 

Świąteczne ciasteczka żurawinowe.

– wałki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min 2 godz.(może być na całą noc). Ja wkładam do zamrażarki na ok 30min.

– po schłodzeniu kroimy na ok 4 mm-owe plasterki (czym lepiej schłodzone tym lepiej się kroją);

– układamy krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika (200st C) na ok 12min lub do zarumienienia sie brzegów;

 

Świąteczne ciasteczka żurawinowe.

 

– kiedy ostygną, stają się kruchutkie i …przepyszne :)))

Ich urok polega na tym, że nie są słodkie i trudno się powstrzymać przed kolejnym …i kolejnym … Smacznego!

 

 

Świąteczne rożki waniliowe.

Zobaczcie też jak łatwo można zrobić na święta pyszne rożki waniliowe TUTAJ.

 

Więcej pyszności znajdziecie na blogu ATELIER PENELOPY.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź