Babeczki z jabłkami

0

Ila z bloga MOJA PRZYSTAŃ od jakiegoś czasu śledzi losy bohaterów kulinarnego programu telewizyjnego  o wypiekach, stąd też zaczerpnęła inspiracje do swoich rustykalnych babeczek z jabłkami i cynamonem.

Uwielbiam szarlotkę i  wszystkie ciasta z jabłkami, więc to musiałam upiec. Pierwszy raz też udało mi się zrobić  takie kruche ciasto, które po wystudzeniu się nie rozsypywało, ani też nie było twarde jak kamień, po prostu się udało i było pyszne!

 

Fot. mojaprzystan-ila.blogspot.com

 

RUSTYKALNE KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI:

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 0,5 kg. mąki pszennej
  • 150 g. zimnego masła
  • 3 łyżki cukru zwykłego
  • 4 żółtka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżka śmietany 12%
  • cukier puder do posypania

Składniki masy:

  • 1 kg. jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru brązowego

 

Fot. mojaprzystan-ila.blogspot.com

 

Wykonanie:

• mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem;

• dodajemy posiekane zimne masło, rozcieramy wszystko w dłoniach , tak aby powstała kruszonka;

•  dodajemy żółtka i śmietanę, ugniatamy ciasto tak długo aż powstanie nam gładka masa. Zawijamy w folie i wkładamy na 30 min do lodówki

• robimy nadzienie: jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki lub trzemy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy cynamon i cukier i wszystko razem dokładnie mieszamy, żeby cynamon pokrył nam wszystkie jabłka;

• ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części i wałkujemy na jeden duży lub kilka mniejszych placków i wykładamy nimi wcześniej posmarowaną masłem i wysypana mąką blaszkę;

• tak wyłożone ciastem naczynka dziurkujemy widelcem. Do środka, na wcześniej przygotowany papier do pieczenia wysypujemy fasolę lub stare monety( tak obciążamy ciasto aby mocno nie wyrosło), wkładamy do piekarnika i  podpiekamy w temp. 180 st. C 15 min. z termoobiegiem;

• na podpieczony spód nakładamy  jabłkową masę. Z pozostałego ciasta wycinamy cieniutkie paseczki radełkiem lub nożem i układamy na babeczce w dekoracyjną krateczkę;

• całość pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 30-35 min. w temp.180 st.C. SMACZNEGO!

You might also like More from author

Leave A Reply