Wysiew i pielęgnacja groszku pachnącego

0

Groszek pachnący (Lathyrus odoratus L.) jest jednoroczną rośliną pnącą – wiosną wysiewamy jego nasionka, aby latem cieszyć się mocno pachnącymi kwiatami, jesienią zaś usuwamy obumarłą roślinę na kompostownik i w nowym sezonie zaczynamy od nowa. Ta urocza roślina jest lubiana zarówno przez ogrodników amatorów, jak i profesjonalistów oraz hodowców, którzy  każdego roku pokazują najnowsze i najciekawsze odmiany na prestiżowych światowych wystawach ogrodniczych. Lubi słońce, wilgoć wokół korzenia i regularne zabiegi pielęgnacyjne.

 

Kiedy i jak wysiewamy groszek pachnący?

Profesjonaliści często mają swoje własne, sprawdzone metody siewu oraz uprawy groszków pachnących – niektórzy sieją nasiona już poprzedniej jesieni, inni zaś w tajemniczy sposób prowadzą rośliny pozostawiając na nich tylko jeden pęd w celu wytworzenia kwiatów z jak najdłuższymi łodygami. Posiadaczom ogródków, warzywników czy tarasów z powodzeniem jednak wystarczy najprostsza i niezawodna receptura opisana poniżej.

Nasiona groszków można wysiać wiosną na dwa sposoby. Jeśli mamy miejsce na parapecie lub w szklarni, to można zrobić to już na przełomie lutego i marca. Umieszczamy po dwa nasionka groszku w wypełnionych odpowiednim podłożem małych doniczkach typu P9 – mogą być to również opakowania po jogurcie lub papierowe tutki po papierze toaletowym. Metoda wysiewu nasion wewnątrz jest dokładnie opisana w artykule: Wysiewamy nasiona groszków pachnących. Groszek pachnący toleruje niskie temperatury, więc młode rośliny powinny być gotowe do wysadzenia w ogrodzie już w kwietniu. Pamiętajmy jednak, iż młode siewki zawsze należy przed wysadzeniem zahartować, a  jeśli obawiamy się o niskie temperatury, to młode rośliny zawsze można przykryć przed chłodem, gradem czy ulewą białą agrowłókniną. Młode rośliny sadzimy na dobrze przygotowanym stanowisku (nie zapomnijmy o dodaniu do gleby kilku szpadli przekompostowanego obornika lub kompostu ogrodowego) i koniecznie ściółkujemy – groszek pachnący uwielbia wilgotną glebę wokół korzeni, warto więc zrobić wszystko aby zachować jak najwięcej wody w glebie.

Drugim sposobem jest wysiewanie nasion groszków pachnących wprost do gruntu. Zrobić to możemy w momencie, gdy gleba w ogrodzie osiągnie optymalną temperaturę wysiewu i kiełkowania nasion – moment ten łatwo rozpoznamy, gdyż w ogrodzie pojawi się sporo malutkich chwastów – zazwyczaj jest to przełom marca i kwietnia. Podobnie jak wyżej, wysiewamy po 2 nasionka w jednym miejscu i później pozostawiamy jedną, silniejszą siewkę. Dla optymalnego wzrostu powinniśmy pozostawić około 30cm przestrzeni pomiędzy roślinami.  W zależności od używanych podpórek, nasionka moża wysiewać w linii prostej lub w przypadku wigwamów w okręgu – podpory zawsze powinny być już zainstalowane w glebie przed wysiewem nasion. Duże nasiona groszku pachnącego są niestety bardzo lubiane przez gryzonie, więc należy obserwować czy aby nie są zjadane lub podgryzane – warto zaopatrzyć się w pułapkę na myszy. Rośliny wyprodukowane z nasion sianych prosto do gruntu będą kwitły trochę później niż te, wysiane na parapecie czy w szklarni (wewnątrz).

 

Fot. K Bellingham

 

Uprawa i pielęgnacja groszku pachnącego.

Gdy siewki w ogródku osiągną około 20cm wysokości, to powinniśmy rozpocząć regulaną pielęgnację roślin. W przeciwnym wypadku ich kwiaty będą bardzo mizerne i osadzone na króciutkich łodygach – nie będą ani dekoracyjnym dodatkiem ogrodu, ani ładnym bukietem w wazonie. Regularnie podwiązujmy pędy rosnących do góry groszków do podpórek – pomimo wąsów rośliny te potrzebują pomocy. I, co najważniejsze, nie dopuszczamy do wytworzenia przez roślinę strączków z nasionami – co dwa lub trzy dni idziemy z nożyczkami lub sekatorem i ogławiamy ją. Jeszcze lepiej jest zbierać w ten sposób bukieciki pięknie rozwiniętych groszków, gdyż są one jednymi z najurokliwszych i najpiękniej pachnących kwiatków, jakie możemy latem przynieść do domowego wazonu. Jak pisałam powyżej – zadbajmy, aby gleba wokół roślin była wyściółkowana gdyż rośliny te potrzebują dużo wilgoci. Dodatkowo sadźmy rośliny na glebie z dodatkiem przekompostowanego obornika lub kompostu ogrodowego – podczas wzrostu można dorzucić im garść obornika granulowanego dla uzupełnienia diety – to wszystko są nawozy naturalne, a więc rośliny i tak pobiorą tylko tyle składników pokarmowych, ile będzie im potrzebne. Podczas suchych i wietrznych dni podlewajmy groszki.

 

Fot. K Bellingham

 

Uprawa groszku pachnącego w donicach.

Jeśli dostosujemy się do powyższych wskazówek, to groszki pachnące z powodzeniem możemy uprawiać w dużych donicach, beczkach lub drewnianych skrzyniach na tarasie czy balkonie. Muszą być one jednak odpowiednio duże, a odległości pomiędzy roślinami nie powinny być mniejsza niż 25cm. Pamiętajmy również o zapewnieniu im odpowiednich podpór oraz o:

• ochronie nasion przed gryzoniami;

• ściółkowaniu i obfitym podlewaniu;

• dokarmianiu nawozami naturalnymi;

• regularnym podwiązywaniu do podpór i usuwaniu przekwitniętych kwiatostanów – najlepiej jest zbierać piękne bukiety co 2-3 dni.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź