Pyszny krem groszkowo-pietruszkowy

0

Podczas upalnych letnich dni staram się nie włączać piekarnika, ale jakieś obiady trzeba przecież jeść. Tak więc opychamy się przeróżnymi sałatami, koktajlami owocowymi i super zdrowymi chłodnymi zupami, które są pełne warzyw przyniesionych prosto z ogrodu. Od kilku tygodni mamy w warzywniku bardzo dużo groszku i jemy go na różne sposoby – najlepszym na przerobienie większych ilości jest jednak robienie z niego zupy-kremu. Oto moja propozycja przepysznej zupy z grochu i zielonej pietruszki, którą zaczerpnęłam z kolekcji świetnego brytyjskiego kucharza i super inspirującego człowieka Hugh Fearnley-Whittingstall:

 

Fot. Katarzyna Bellingham

 

Zupa-krem z grochu i zielonej pietruszki.

 

Składniki:

• 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

• 200g masła

• 1 średnia cebula, drobno posiekana

• Kilka gałązek macierzanki (zdjęte z niej i posiekane listki)

• 1 l. bulionu warzywnego

• 500g zielonych nasionek grochu (świeżych lub zamrożonych)

• 20g posiekanej natki pietruszki

• Sól morska i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

• W garnku (na niewielkim ogniu) podgrzewamy olej z masłem i wrzucamy na to cebulkę i macierzankę. Szklimy cebulkę jakieś 10 minut.

• Dodajemy bulion, groszek i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy przez jakieś 5-10 minut lub do czasu gdy groszek zrobi się miękki.

• Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zupie trochę wystygnąć, a nstępnie przelewamy ją do blendera i robimy gładki, gęsty krem. Zupa gotowa.

• Zupę można podawać na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

 

Zupę z groszków i zielonej pietruszki można robić przez cały rok, zimą oczywiście podajemy ją na gorąco z grubą pajdą chleba domowej roboty, a na upały polecam także zimną zupę porową zwaną  vichyssoise,  której przepis znajduje się na moim blogu TUTAJ.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź