Pieczone pierożki bezglutynowe z soczewicą i grochem

0

Jeszcze tydzień temu GOSIA  z bloga Metadieta.pl  schładzała się zieloną herbatą z miętą i układała kolorowe sałaty na wielkich talerzach, a dziś pogodowa klapa.

W brzuchu coś burczy i doprasza się na lunch ciepłego dania. Więc dziś nie kupiłam sałat, za to upiekłam sobie pierożki z soczewicą. Nie będę ukrywać, to jest czasochłonne danie, należy przeznaczyć na nie jakieś 1,5 godziny, no i w kuchni niestety pozostawia po sobie niezły bałagan. Ale w taką pogodę nigdzie mi się nie spieszy, a kiedy jestem sama, lubię w kuchni popracować kreatywnie, przytulić się do nagrzanego piekarnika i polewać dłonie gorącą wodą z kranu …

 

Składniki ( na 8 pierożków):

Farsz:  

– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (bez wstępnego moczenia),  

– 1/2 szklanki zielonego grochu w połówkach ( moczony wstępnie 0,5 godziny),  

– 1 cebula poszatkowana w kosteczkę do smażenia,  

– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,  

– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,  

– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry,  

– 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki,  

– 1/3 łyżeczki kajeńskiego pieprzu,  

– 1 Łyżka klarowanego masła,  

– 1/2 łyżeczki soli do smaku,  

– oliwa do smażenia cebuli.  

 

Ciasto:

– 2/3 szklanki mąki z amarantusa,  

– 2/3 szklanki mąki kukurydzianej,  

– 2/3 szklanki mąki gryczanej,  

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO bez glutenu,  

– 1-2 szklanki gorącej wody,  

– 1/2 łyżeczki indyjskiej soli Kala Namak różowej, zwanej czarną.

Wykonanie:

Do pracy z mąką z wiadomych względów nigdy nie ubieram się na czarno –  nakładam na siebie fartuch z gumy, ponieważ zabawa przy wyrabianiu ciasta, wałkowaniu, a potem lepieniu pierogów, różnie może się skończyć…

Zaczynam od przygotowania farszu, a kiedy ten będzie gotowy włączam piekarnik. Tymczasem w rondlu zarumieniam na oliwie cebulę z przyprawami (w części ‘farsz’), wsypuję czerwoną soczewicę i podlewam 1 szklanką wrzątku, a następnie gotuję przez 10 minut. W osobnym garnuszku gotuję zielony groch w połówkach, aż wyparuje woda, a groch będzie zupełnie mięciutki.  

Rondle zdejmuję z ognia i mieszam w jednej misce soczewicę z grochem, dodając do farszu 1 łyżkę klarowanego masła. Studzę. Sam farsz jest pyszny i jeżeli nie chce się Wam lepić pierogów, to kucharzenie możecie zakończyć na tym etapie.

 

Pierożki pieczone z soczewicą.

 

Teraz mieszam mąki w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i gorącą wodą. Ciasto powinno być miękkie i zwarte. Na wykrojone kubkiem kółka nakładam łyżeczką farsz i trzymając w lewej dłoni zgięty, ale wciąż otwarty pierożek, ugniatam w nim farsz serdecznym palcem prawej dłoni, wzdłuż linii brzegu pierożka, po czym zgniatam końcówki obu płatków zamykając pierożek. Każdy smaruję oliwą i układam na blaszce.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20 minut, a na ostatnie 2 minuty przełączam regulację piekarnika na „grill” i po tej operacji pierożki wychodzą na świat rumiane.

 

Pieczone pierożki  są lżej strawne niż te smażone na głębokim tłuszczu. Moje można jeść od razu, są rozgrzewające, bo w tym przepisie użyłam mnóstwo orientalnych przypraw, ale można je też zjeść po jakimś czasie .. z lekkim sosem czosnkowym lub miętowym, którego przepis znajduje się TUTAJ.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź