Jak zbudować rabaty podniesione?

0

Rabaty podniesione w warzywniku to bardzo praktyczny sposób uprawy roślin. Zastosowanie ich pomaga przy organizacji pracy i zachowaniu porządku w ogrodzie, ułatwia pielęgnację i bardzo atrkacyjnie wygląda. Właściwie jedyną stroną ujemną rabat podniesionych jest to, że trochę szybciej niż ‘normalne’ zagony tracą wilgotność i wysychają. Mają jednak tyle zalet, że większość ogrodników nie matwi się tym wcale i po prostu podlewa gdy gleba w nich wysycha.

Zobaczcie poniżej, jak łatwo można samemu wykonać solidne ramy (skrzynie) rabat podniesionych. Ze względu praktycznego najlepiej jest zbudować je na wysokość 1 deski, gdyż mniej wysychają i są potem łatwiejsze w ‘obsłudze’ oraz podczas uprawy na nich warzyw.

 

KROK 1

Rabaty widoczne na fotografiach wykonane są z desek modrzewiowych zamówionych na lokalnym tartaku. Modrzew nie wymaga impregnacji, co jest szczególnie ważne przy ogrodach uprawianych bez chemii. Wielkość rabat dostosowana została do wielkości naszego ogrodu (mają długość 5m), ale szerokość jest standardowa i nie powinna przekraczać 1,2m  Deski z tartaku szybko się wypaczają, tak więc rabaty budowaliśmy natychmiast po ich zakupie.

Wielkość desek: 20cm x 5cm x 500cm  i  20cm x 5cm x 120cm

Cena materiału wyniosła 400zł.

 

Podniesione rabaty w warzywniku. Fot. K Bellingham

 

Gleba w części warzywnika, którą przeznaczyliśmy tej wiosny pod budowę rabat podniesionych została odchwaszczona i oczyszczona z zimowego plonu roślin kapustnych. Nic więcej z nią nie robiliśmy (nie przekopywaliśmy!!! ani nie dodawaliśmy obornika czy nawozu). Po wyznaczeniu dokładnych miejsc pod rabaty podniesione, Andrew wykopał płytkie rowki, aby ułożone w nich deski były na równym poziomie (Fot 1 – 3).

 

KROK 2

Po ułożeniu, deseki zostały ze sobą skręcone za pomocą solidnych wkrętów, otrzymaliśmy w ten sposób wielkie skrzynie do uprawy warzyw. Były one zbyt duże i ciężkie, aby budować je w innym mniejscu i potem przenieść do warzywnika.

 

       Podniesione rabaty w warzywniku. Fot. K Bellingham  Podniesione rabaty w warzywniku. Fot. K Bellingham

 

 

KROK 3

Po skręceniu trzeba było jeszcze rabaty zakotwiczyć do gruntu.  W tym celu Andrew przygotował zaostrzone na jednym końcu łaty wielkości 2cm x 5cm x 50cm, które zostały wbite do gruntu na około 25cm po zewnętrznej stronie skrzyń ( po 2 sztuki wzdłuż dłuższego boku) i przykręcone do desek ( Fot.4 ). Końcówki łat zostały odcięte na równo z deskami rabat.

 

Rabaty podniesione.

 

Ze ścieżek, powstałych pomiędzy rabatami zebraliśmy górna warstwę czarnoziemu (gleby) i wrzuciliśmy go na rabaty. A następnie położyliśmy na nich korę – można ułożyć pod nią czarną agrowłókninę lub agrotkaninę.

 

KROK 4

Dopiero teraz każda z rabat została przygotowana do uprawy warzyw – niektóre przekopaliśmy, na niektórych dodaliśmy obornika i na jeszcze innych posadziliśmy szparagi czyli warzywa wieloletnie. Rabaty gotowe.

UWAGA!!! Przed budową rabat nie powinno się przekopywawać gleby i nie należy niczego kłaść na ich dno! W rabatach podniesionych na wysokość 1 deski nie trzeba dorzucać czarnoziemu – wystarczy istniejącą glebę przekopać z glebą pochodzącą ze ścieżki oraz porządną dawką przekompostowanego obornika.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź