Paluchy grissini

0

Penelopa z bloga ATELIER PENELOPY poleca przepyszne paluchy na sympatyczne wieczory z lampką wina (lub kufelkiem piwa). Rankiem i w południe też smakują wybornie … pod warunkiem, że się ostaną 😉

Przepis dawno temu znalazłam na „gazecie” albo na „cincin” – nie pamiętam.

 

Grissini.  www.penelopia.blogspot.com

 

Składniki na ok 30 paluchów :

– 450 g mąki pszennej

– 1 jajko

– 25 g drożdży rozpuszczonych w szklance ciepłej wody

– 1/5 szkl oleju

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– tymianek i bazylia ( ja nie żałuję i daję po torebce suszonych)

– mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania

 

 

 Grissini.  www.penelopia.blogspot.com

Wykonanie:

* wymieszać wszystkie suche składniki

* dodać pozostałe i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki i miski (fot.1)

* przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (fot.2)

* wyrośnięte ciasto podzielić na około 30 części (fot.3) i każdą „rozwałkować w dłoniach na grubość palca, po czym przenieść na wyłożone papierem do pieczenia blachy (fot.4)

* przykryć paluchy ściereczką na ok 20 min do podrośnięcia i nagrzać piekarnik do ok 170st C

* wyrośnięte paluchy posmarować mlekiem lub jajkiem

* wstawić do piekarnika na ok. 20 min

Polecam! Są chrupiące i naprawdę pyszne …znikają w mig 🙂

 

Grissini.  www.penelopia.blogspot.com

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź