Kapusty orientalne i musztardowce

0

Kapusty wschodnie czy orientalne jak sama nazwa wskazuje pochodzą z Azji (Chin, Japonii czy Syberii) i od kilku lat robią furorę w Europie. Najwyższy czas aby zaprosić te pyszne i zdrowe warzywa również do Polski. My uprawiamy je od przeszło 20 lat i nie wyobrażamy sobie ogrodu bez nich, szczególnie że świetnie znoszą chłody i najlepiej rosną właśnie wtedy, gdy inne warzywa jeszcze słodko śpią w formie nasion w pakieciku lub są dawno po zbiorach.

Większość kapust orientalnych charakteryzuje się tym, że ich listki są odziomkowe czyli wyrastają z podziemnej części rośliny (korzenia lub kłącza) dzięki temu w nieskończoność można je odcinać i one natychmiast odrastają – czyż nie brzmi to wspaniale 😉 Te jednoroczne warzywa można wysiewać wprost do gruntu już w lutym i marcu (przy gorszej pogodzie należy osłonić je kloszami z plastiku lub agrowłókniny) przed siewami głównych plonów, a potem od czerwca do końca lipca. Letnie siewy są genialne, gdyż można planować na zagonach po zebranych już wczesnych ziemniakach, groszkach, bobie czy wczesnych sałatach.  Jak widać kapusty orientalne są naprawdę dobrymi kandydatami na przedplony i poplony, co umożliwia jak największe zbiory z warzywnika. Na początku sierpnia można wysiewać je również pod osłonami na przykład w tunelach foliowych, aby wczesną wiosna zapewniły pierwsze, bardzo wartościowe odżywczo warzywa dla kuchni. Wczesna jesienią zaś można wysiewać kapusty wschodnie typu ‘odcinasz i odrasta’ oraz szybko rosnące gatunki na plony jeszcze tej samej jesieni. Z nadejściem chłodów można je jeszcze przykrywać agrowłóknina dla maksymalnego przedłużenia sezonu zbiorów.

Rodzaje kapust orientalnych o pysznych i zdrowych liściach:

– Kapusta sitowata (Brassica juncea) zwana także kapustą sarepską lub gorczycą sarepską – szczególnie odporne na mrozy są odmiany o purpurowym zabarwieniu liści. Mocny smak, pyszna gotowana. W celu spożycia na surowo liście należy poszatkować.

– Kapusta pekińska (Brassica rapa odm. pekinensis)- słodka i chrupka gdy spożywana na surowo. Bardzo delikatna w smaku gotowana. W odmianach występują kapusty pekińskie o zebranych lub luźnych główkach.

– Kapusta chińska (Brassica rapa odm. chinensis) jej duże i szerokie listki o kształcie owalnym lub okrągławoowalnym mają przepyszny, bardziej wyrazisty od kapusty pekińskiej smak bez względu na to, czy są gotowane czy jedzone na surowo. Popularna nazwa to Pak Choi.

– Chińskie brokuły raab (Brassica rapa odm. alboglabra) dorastaja nawet do 50cm w warzywniku i produkują pyszne, mięsiste pędy z kwiatami, które gotujemy na parze. Smakiem przypominają delikatne brokuły.

– Kapusta komatsuna (Brassica rapa odm. perviridis) to dosyć duża roślina o ciemno zielonych liściach i białych ogonkach liściowych – wszystko to o smaku szpinakowo-kapustnym. Można ją gotować lub jeść na surowo.

– Kapusta mizuna i kapusta mibuna (Brassica rapa odm. nipposinica) uprawiane są w Japonii od średniowiecza. Śliczne, pyszne i zdrowe rośliny zielone o ciekawych listkach, które można jeść na surowo lub ugotowane. Smak lekko musztardowy. Polecam odmiany o liściach zielonych lub purpurowych.

 

Kapusty orientalne, podobnie jak ich europejscy kuzynowie, podatni są na choroby typowe dla roślin z rodziny kapustowatych. Delikatne liście kapusty pekińskiej uwielbiają ślimaki. Podobnie jak przy wszystkich innych uprawach w warzywniku walczymy z chorobami kapust orientalnych  i zapobiegamy szerzeniu się chorób i szkodników przez płodozmian.

Najsmaczniejszym i najzdrowszym sposobem podawania kapust orientalnych jest gotowanie ich, technika stir-fry czyli szybkiego przygotowania dań – wtedy warzywa zachowują swoją świeżość, chrupkość i oczywiście jak najwięcej cennych składników odżywczych dla naszego organizmu.  

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź