Jagoda kamczacka – wyjątkowo odporny krzew owocowy

0

Świeże, dojrzałe owoce z własnego ogrodu to ogromna atrakcja. Dlatego czas owocowania warto jak najbardziej przedłużać stosując zróżnicowanie odmian w ramach uprawianego gatunku – czyli np. sadzić wcześnie i późno owocujące odmiany. Warto również poeksperymentować z ogrodowymi nowinkami. Niektóre ogrodowe nowości to powracające do łask po latach zapomnienia gatunki uprawne lub dzikie – np. derenie albo świdośliwy. Inne, jak np. jagoda kamczacka, sprowadzone zostały ostatnio z innych rejonów świata, gdzie panuje klimat zbliżony do naszego. Wszystkie dostarczają ciekawych owoców, które można zjadać na surowo bądź przeznaczyć na dżemy, konfitury lub nalewki.

Jagoda kamczacka, a właściwie wiciokrzew kamczacki (Lonicera coerulea) to mało wymagający krzew, wywodzący się z bardzo ostrego klimatu. Dzięki temu znosi bardzo niskie temperatury zimą (poniżej -30stopni Celsjusza) i jest bardzo odporny na chłody w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców – co w naszym klimacie pozwala na pewne coroczne plony. Jagoda kamczacka zakwita na przełomie marca i kwietnia, a owoce o kolorze i smaku zbliżonym do czarnych jagód dojrzewają już w maju. Późne odmiany owocują do czerwca. Owoce są podłużne i większe od jagód – osiągają długość około 2 cm. Dojrzewają stopniowo i wymagają kilkukrotnego zbioru – ponieważ samoczynnie opadają.

Jak uprawiać jagodę kamczacką
Krzewy jagody kamczackiej są obcopylne, dlatego dla uzyskania dobrego plonowania należy posadzić obok siebie przynajmniej dwie rośliny różnych odmian w odległości ok. 1, 5 – 2 m. Krzewy dorastają do 2 metrów wysokości i poza cięciem sanitarnym nie wymagają przycinania. Najlepiej rosną na glebie lekko kwaśnej, piaszczysto-gliniastej, niezbyt suchej, żyznej, choć co do jakości gleby są dość tolerancyjne. Aby uzyskać wysokie plonowania, na piaskach warto zasilić je sporą dawka kompostu lub obornika. Słodsze i lepiej wybarwione owoce uzyskujemy na stanowisku słonecznym, choć krzewy będą owocowały również w półcieniu. Podlewania wymagają tylko w okresie zawiązywania i wzrostu owoców – jeśli wiosna jest wyjątkowo sucha. Plony z jednego krzewu rosnącego w dobrych warunkach wynoszą od 3 do 5 kg owoców.

Jagoda kamczacka jest krzewem długowiecznym, zdolność do owocowania zachowuje przez długie lata. Jej długowieczności sprzyja wysoka odporność na choroby i ataki szkodników – rośliny nie wymagają stosowania ochrony chemicznej.

Odmiany jagody kamczackiej
Odmiany uszeregowane wg terminu zbiorów, które rozpoczynają się w końcu maja i trwają do drugiej połowy czerwca.
Odmiany polskie: Zojka, Wojtek, Jolanta, Iga, Tola, Rebeka, Ruben
Odmiany kanadyjskie: Aurora, Tundra, Indigo Gem, Berry Smart Blue

Wartości odżywcze jagody kamczackiej
Owoce dostarczają związków ważnych dla zachowania zdrowia i urody. W jagodach znajdujemy witaminę C, A i B, antocyjany i antyoksydanty, a także m.in. rutynę, wspomagającą dobrą kondycję

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź