Co się kryje w sałatach typu „baby leaf”?

0

Szukając kulinarnych inspiracji natknęłyśmy się w sklepie na mieszanki warzyw, przygotowanych z tzw. ‚baby leaf’, czyli młodych liści roślin. Ze względu na ogromną popularność, jaką cieszy się   ostatnimi czasy zdrowe odżywianie, postanowiłam przyjrzeć się im bliżej.

Producenci tego typu sałat podkreślają, iż młode listki, które zbiera się w fazie wzrostu, zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także więcej barwników asymilacyjnych  niż warzywa w fazie konsumpcyjnej. Te barwniki to m.in. karotenoidy stanowiące naturalne przeciwutleniacze, przekształcane przez organizm w witaminę A. Przykładami barwników roślinnych oddziałujących na organizm człowieka są beta-karoten, alfa-karoten, likopen oraz luteina. O właściwościach karotenoidów napisano już wiele, jednak poniżej opisałyśmy  niektóre z nich:

Beta-karoten – zostaje przekształcony w witaminę A. Poprawia kondycję cery. Wykazuje potencjał antyoksydacyjny –  chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia skóry.

Alfa-karoten – należy do grupy naturalnych przeciwutleniaczy. Wspomaga naturalne mechanizmy obronne komórek.

Likopen – wpływa na skórę. Pomaga w walce z cholesterolem.

Luteina – chroni wzrok.

Biorąc pod uwagę powyższe właściwości, nie dziwi fakt, iż w krajach Europy zachodniej i Ameryce spożywanie sałat z roślin uprawianych na baby leaf jest bardzo popularne. W naszych sklepach  i marketach można spotkać głównie mieszanki sałat gotowe do konsumpcji. W tym roku jednak firma Legutko wprowadziła  nową serię nasion, przeznaczoną do uprawy na baby leaf. Ich propozycja jest o tyle ciekawa, że zawiera zarówno nasiona pojedynczych gatunków roślin, tj. rukolę czy endywię,  jak i mieszanek, np. fitness, fantazyjnej czy włoskiej. Co więcej producent twierdzi, iż z jednego wysiewu można uzyskać 2-3 zbiory młodych listków.

 

Nasiona 'baby leaf' Legutko.

 

A więc nic, tylko siać własne ‘młode listki’ – w Internecie można znaleźć wiele ciekawych przepisów na potrawy przygotowane z warzywami ‘baby leaf’. Najłatwiej jest jednak wykorzystywać je jako zamiennik zwykłej sałaty lub po prostu jako dodatek do sałatek i kanapek.

 

Nasiona 'baby leaf' Legutko.

 

Zobacz jak i kiedy wysiewać sałaty typu ‚Baby-Leaf’ TUTAJ.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź