Cebulowo-porowy krem … również dla najmłodszych

0

Zupa na bazie cebuli – jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna w smaku, sycąca i rozgrzewająca jeśli dodamy imbir i szczyptę kajeńskiego pieprzu. Jest jeszcze ciekawsza z odrobiną gałki muszkatołowej. Fantastycznie komponuje się z winem i masłem i właśnie od tego wariantu Gosia z bloga METADIETA.pl  zaczyna prawie każdy francuski sos …

… tym razem jednak  poszukuję czegoś bez masła, bez bagietki, bez sera …  wymyśliłam więc wersję orientalną. Kilka prób, kilka błędów i powstała ciekawa jak sądzę kompozycja, mająca w składzie cebule, białe części pora, sok z pomarańczy i korzeń imbiru, który prawie zawsze o tej porze roku występuje w moich przepisach.

Wykonanie:

• Na 3 łyżkach oliwy z pestek winogron (dla chętnych z dodatkiem sklarowanego masła ghee) smażę 5-6 pociętych w piórka cebul, a następnie dodaję 1 łyżkę syropu z agawy … mieszam dalej i trwa to ok. 5 minut.

 

• Kiedy cebula nabierze lekkich „rumieńców”, dodaję pocięte w talarki pory (opłukane i obsuszone ręcznikiem). Mieszam dalej około 30 sekund i podlewam  1/2 szklanki warzywnego bulionu …  gotuję.  

 

• Do gotującej się zupy wsypuję:  

– pocięty w kosteczkę korzeń imbiru ( ok. 1 cm ) – opcjonalnie, niekoniecznie dla dziecka;  

– szczyptę gałki muszkatołowej;  

– 1 płaską łyżeczkę cynamonu;  

– 1 płaską łyżeczkę kardamonu (sproszkowanego) – podkreśla egzotyczny smak potrawy;  

– sok z 1 małej pomarańczy;  

– świeży pieprz do smaku.  

 

• Lekko schłodzoną zupę miksuję w blenderze na gładką masę. Ozdabiam czerwonym pieprzem i liśćmi szałwii. Krem ma orientalny, lekko słodki smak i może się dobrze komponować z ugotowaną osobno soczewicą lub ryżem Basmati, oraz bezglutenowymi grzankami. Maluchom również powinna bardzo smakować.

 

Więcej ciekawych informacji o zdrowym stylu życia i pysznym gotowaniu na blogu Gosi TUTAJ.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź