Zupa pt. Selerowy Budyń

0

Dla GOSI z bloga Metadieta.pl przełom marca i kwietnia to najlepszy czas na wykorzystanie ostatnich zapasów warzyw zachowanych z zeszłego sezonu. Jest między nimi seler, który teraz jest jak najbardziej w sezonie.

Jedynym wysiłkiem przy realizacji tego przepisu jest obranie selera ze skóry, licząc jeden seler na osobę. Do tego obieramy 1 jabłko.

Następnie:

• kroimy selery (lub seler) w grube słupki  i wraz z jabłkiem zalewamy do połowy wodą.

• Wrzucamy 1 maleńkie opakowanie szafranu.

• Gotujemy całość do miękkości.

• Przekładamy zupę do malaksera/blendera i dodajemy do smaku:

 -sól,  

– gęstą część mleka kokosowego z puszki,  

– 1/2 szklanki oliwy virgin.

• Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania.   Selerowym budyniem zachwycą się wszyscy: dzieci, młodzież, dojrzali i starszyzna. Wiem to, bo po degustacji słychać było jedno wielkie mniammmm SMACZNEGO!

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź