Jak przygotować zagon do wysiewu nasion?

0

W zależności od pogody oraz gatunku i odmiany – nasiona warzyw, ziół czy kwiatów jednorocznych można wysiewać do ogrodu wprost do gruntu już od marca. W kwietniu jednak wysiewamy ich najwięcej, gdyż gleba dopiero wtedy wystarczająco nagrzewa się i osiąga optymalną temperaturę dla szybkiego i zdrowego kiełkowania nasion.  Ten moment łatwo jest zauważyć w każdym ogrodzie, gdy nagle dookoła pojawiają się maleńkie listki chwastów i samosiejki z zeszłego sezonu.

Nasiona jednak nie będą w stanie wykiełkować rzucone na twardą lub zachwaszczoną glebę. Zagony pod wysiewy należy odpowiedno przygotować i unikach tworzenia ich w zbyt zachwaszczonych miejscach (kiełkujące nasiona warzyw lub kwiatów będą musiały mocno rywalizować z kiełkującymi nasionami chwastów, co je niestety osłabi).

 

Jak najlepiej przygotować zagon pod wysiew nasion:

1. Na wczesne, wiosenne wysiewy warto zagon przygotowywać już jesienią czyli pół roku wcześniej. Należy go oczyścić z chwastów i przekopać za pomocą szpadla wraz z przekompostowanym obornikiem (minimum 1 taczka obornika na 2m kwadratowe w zależności od struktury i zasobności gleby). Tak przekopany zagon pozostawiamy na zimę.

2. Gdy tylko zejdą śniegi, a gleba w warzywniku trochę podeschnie – to należy przekopać zagon raz jeszcze, ale tym razem delikatnie i za pomocą wideł ogrodniczych. Zagon pozostawić na dzień lub dwa dla podeschnięcia gleby.

 

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham

 

3. Teraz wszystko należy zagęścić – czyli po prostu porządnie udeptać stopami idąc po glebie ( a właściwie ‘szurając’) małymi tiptopkami.W ten sposób należy potraktować każdy kawałek zagonu.

4. Po tak zagęszczonej glebie nie powinniśmy już więcej deptać, aby temu zapobiec można użyć do chodzenia po zagonie zwykłych desek (jak widać na zdjęciach).

 

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham 

Po zagęszczonym zagonie staramy się chodzić tylko ‚po deskach’.

 

5. ‘Udeptany’zagon należy teraz bardzo dokładnie zagrabić. Najlepiej do tego celu użyć szerokich grabi, którymi trzeba na zmianę glebę przepychać raz do przodu, raz do siebie – aż wszystkie jej większe grudki się rozkruszą i powierzchnia zagonu będzie miałka. Podczas grabienia oczywiście usuwamy wszystkie kamienie, chwasty oraz inne zanieczyszczenia.

 

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham

Za pomocą szerokich grabi rozbijamy większe grudki gleby. 

6. Do tak przygotowanej gleby można siać nasiona w rzędach, w blokach lub rzutowo – to już zależy od gatunku wysiewanej rośliny, jej przeznaczenia i gustu oraz umiejętności ogrodnika. Jeśli chcecie zobaczyć jak do tak przygotowanych zagonów siać wisoną nasiona warzyw, to zapraszam TUTAJ.

 

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham

 

7. Ze wzgledu na ochornę przed niskimi temperaturami oraz szkodnikami – zagony po wysiewach nasion wiosną można okryć białą agrowłókniną.

 

Wysiew wprost do gruntu. Fot. K Bellingham

You might also like More from author

Leave A Reply