Zapasy na zimę: suszone pomidory

0

Pomidory występują w naszej codziennej diecie bardzo często i pod różnymi postaciami. Nic w tym dziwnego, bo to smaczne i bogate w składniki odżywcze warzywo to prawdziwy skarb w naszej kuchni. Tegoroczne ciepłe i słoneczne lato pozwoliło na bogaty zbiór pomidorów w przydomowych ogrodach. Za niewielką cenę można też kupić smaczne pomidory gruntowe na lokalnych bazarach i straganach. Niestety, wrzesień to już ostatnia chwila, kiedy cieszymy się smakiem pomidora uprawianego na zewnątrz. Zróbmy więc zapasy na zimę, np. w postaci smakowitego suszu.

 

Suszone pomidory

 

Suszone pomidory można przygotować samodzielnie, o ile posiadamy kuchenkę z termoobiegiem lub suszarkę do warzyw i grzybów.

 

Aby cieszyć się wyśmienitym smakiem suszonych pomidorów pamiętaj, że:

1. Na susz najlepiej nadają się podłużne, mięsiste pomidory gruntowe. Wybieramy dojrzałe owoce o zbliżonej wielkości.

2. Aby przygotować pomidory do suszenia, myjemy je starannie, odcinamy piętkę i kroimy na pół. Układamy ciasno na blasze i wstawiamy do piekarnika.

3. W typowej kuchence możemy suszyć jednocześnie dwie – trzy blachy – po dwa trzy kg pomidorów na każdej.

4. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 100 stopni C, najlepiej ustawić piekarnik na 80-90 stopni.

 

5. Suszenie koniecznie musi odbywać się przy uchylonych drzwiczkach, aby pomidorki się nie upiekły, zamiast wysuszyć.

6. Suszenie trwa zwykle 6-8 godzin, w zależności od wielkości i wilgotności pomidorów.

7. Pomidory są gotowe, jeśli znacznie zmniejszyły swoją objętość, mają obsuszone brzegi, ale są miękkie, elastyczne,  a przy delikatnym ściskaniu nie wycieka z nich sok.  Suszone pomidory nie mogą być zeschnięte na wiór.

8. Pomidory nie wysychają wszystkie jednocześnie. W końcowym etapie suszenia często zaglądamy do piekarnika i wyjmujemy te, które już się ususzyły. Pozostałe – czyli zwykle te grubiej pokrojone – potrzebują więcej czasu.

 

Suszone pomidory

 

Suszone pomidory zyskują na smaku po starannym przyprawieniu. Typowe dodatki do suszu to sól, ostra papryka, czosnek, bazylia, oliwki, kapary, ocet. Po dosypaniu przypraw pomidory skrapiamy oliwą z oliwek lub innym olejem. Po wymieszaniu są już gotowe do użycia. Najprościej zjeść je ze smakowitą, świeżą bagietką lub dodać do sałat i sałatek dla wzbogacenia smaku.

Jak przechować suszone pomidory                                             

Najprościej zapasy podzielić na mniejsze porcje i zamrozić w szczelnych, foliowych woreczkach. Można również przechować je w słoiczkach zalane olejem. Jeśli mają postać dłużej niż dwa – trzy tygodnie (w lodówce), to koniecznie trzeba poddać je pasteryzacji.

A jeśli w tym roku nie masz jeszcze czasu na zrobienie własnych suszonych pomidorów, to skontaktuj się z p. Żanetą, która była dla mnie źródłem tych informacji, a przyrządzane przez nią suszone pomidory w słoiczkach wspaniale smakują. Adres mailowy: toperzowachata@gmail.com

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź