Wszystko o grillu węglowym. Jak i co na nim przyrządzić?

0

Właśnie rozpoczął się gorący sezon. Nie tylko dlatego, że temperatura na zewnątrz rośnie, ale czuć w powietrzu zapach rozpalonego grilla. W ogródkach i na działkach to sprzęt niemal tak obowiązkowy, jak grabie. Choć na rynku grilli nie brakuje, trudno wybrać ten najlepszy. Dziś o grillu węglowym – jak i co na nim przyrządzić?

Amerykańska miłość do grilla
Historia grilla węglowego rozpoczyna się w stolicy barbecue party, czyli w USA. George Stephen, zapalony miłośnik grillowania, miał na swoim podwórku konstrukcję ceglaną, która jednak uniemożliwiła mu korzystanie z uroków przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Mężczyzna w 1952 roku pracował w przedsiębiorstwie, w którym produkowano boje. Z połówki takiej boi stworzył pierwszy węglowy grill kulisty, dzięki czemu do dziś możemy cieszyć się urokiem grillowania w każdym miejscu bez ograniczeń.

Wszystko o grillu węglowym

Moda przyrządzania potraw na ruszcie dotarła do innych zakątków świata, także do Polski, dzięki czemu już od początku maja możemy czuć dochodzący z ogródków, działek, a nawet balkonów wszechobecny zapach grillowanych kiełbasek, szaszłyków i burgerów. Nie tylko w USA, ale nawet u nas można obejrzeć zawody w grillowaniu. Odbywały się one m.in. w Nowym Sączu i Dzierżoniowie, jednak największą imprezą w kraju są bezwzględnie Otwarte Mistrzostwa Polski BBQ. Ciekawostką jest, że w 2006 roku polska ekipa wygrała Mistrzostwa Świata w Grillowaniu. Można więc śmiało powiedzieć, że u nas to sport narodowy.

Serce grilla węglowego
Wracając jednak do samego grilla węglowego, bo w końcu to on jest bohaterem artykułu, jego konstrukcja jest bardzo prosta i ponadczasowa. Najważniejszym elementem jest ruszt, nóżki na kółkach, półka i pokrywa. W zależności od modelu można mieć także regulację cyrkulacji powietrza, wskaźnik temperatury, a niektóre mają nawet małą wędzarnię. Najprostsze modele jednak nie posiadają tych opcji, co sprawdzi się miłośnikom prostych rozwiązań.

Najwięcej pytań, jeśli chodzi o grill ogrodowy, dotyczy sposobów rozpalania go. Są pewne zasady, których warto przestrzegać. Najlepiej jest ustawić konstrukcję na płaskiej powierzchni, w miejscu możliwie bez wiatru. Nasyp do paleniska węgiel lub brykiet i rozpal grill, używając podpałki. Nie zapomnij o tym, aby zapewnić stały dostęp powietrza. Musisz dać trochę czasu całemu procesowi. Węgiel lub podpałka powinny żarzyć się od środka, a pokryć popiołem na zewnątrz. Pilnuj, żeby dokładać węgiel lub brykiet mniej więcej co pół godziny.

Ile kosztuje ta przyjemność?
Jeśli chodzi o ceny grillów węglowych, wahają się one w zależności od firmy, dodatkowych funkcjonalności, rozmiaru. Najtańsze znajdziesz nawet poniżej 50 zł, jednak nie zawsze są to modele godne zakupu. Przede wszystkim musisz wziąć pod uwagę swoje potrzeby i określić, jakich rozwiązań potrzebujesz. Mały grill będzie poręczny i wygodny w użytkowaniu, jednak przy większej liczbie gości może zawieść. Takie lekkie, niedrogie konstrukcje będą dobre, jeśli sporadycznie grillujesz i potrzebujesz szybkiego rozwiązania.

Dla prawdziwych fanów grilla nie ma górnego limitu cen. Warto jednak zainwestować w sprzęt, który posłuży ci latami. Zamiast grilla na niestabilnych nóżkach sprawdzi się bardziej ten na drewnianej lub stalowej konstrukcji, przypominającej bardziej mobilny stół. Sprawdź takie modele tutaj: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/outdoor/24898/. Chociaż tego typu urządzenia są zwykle droższe, warto pomyśleć nad komfortem użytkowania. Bardziej zaawansowane grille zwykle mają wbudowany termometr, który także ułatwia pracę. Jeżeli masz zapał do grillowania, taki spraw sobie prawdziwy kombajn, a twoje barbecue party stanie się słynne na całą okolicę.

Wady i zalety grilla węglowego
Niewątpliwą zaletą grilla węglowego jest zapach i smak przyrządzanych na nim potraw. Chociaż zdania są podzielone, miłośnicy grilla węglowego są przekonani o wyjątkowości tego rozwiązania. Plusem jest też oczywiście swoboda w wyborze miejsca do przygotowania uczty, ponieważ nie ograniczają cię żadne kable ani dostęp do prądu. Ogromna zaleta to prostota w użytkowaniu. Chociaż początkujący mają często problem z rozpaleniem grilla węglowego, jednak wszystko to rekompensuje fakt, że zwykle takie urządzenie ma dużo mniejsze gabaryty od swojego gazowego brata.

Wadą może być dla niektórych to, że grilla węglowego nie można używać w pomieszczeniach. Największy urok jest przecież w spędzaniu czasu wolnego na świeżym powietrzu. Dla niektórych osób wadą grilla węglowego może być trudność w czyszczeniu go po wspólnej uczcie z bliskimi. Na szczęście są sposoby na szybkie poradzenie sobie z tym problemem, np. używanie specjalnych szczotek przeznaczonych do rusztu. Ważne, aby nie zwlekać z tą czynnością, bo z czasem usunięcie brudu może być trudniejsze.

Z miłości do jedzenia – szalone przepisy
Chociaż pytanie o to, jakie potrawy można przygotować na grillu, wydaje się banalne, jest duże grono osób, którym kiełbaski i szaszłyki po prostu się znudziły. Szukając inspiracji na grillowe cuda kulinarne, można trafić na prawdziwe perełki. Odchudzając nieco klasyczne pomysły, zyskasz sporo nowych inspiracji na kolejne, zwariowane i pyszne dania. Spróbuj zrobić choćby skrzydełka z kurczaka, ale bez kurczaka. Zamiast niego obtocz w panierce różyczki brokuła lub kalafiora, dobry będzie również boczniak.

Przyrządź pieczone ziemniaki z różnymi farszami. Wybierz np. odmianę Miłek, Ditta lub Vineta ze względu na niewielką zawartość skrobi i duży rozmiar. Idealne farsze do ziemniaków to na przykład twarożek, kremowy szpinak, pokrzywa, ale tak naprawdę zależy to od twojej wyobraźni. Na grilla sprawdzą się doskonale również wszelkiego typu wegańskie „sery”, np. tofu czy tempeh w marynacie. Oczywiście warto znaleźć w swoim sklepie warzywa sezonowe. Nadadzą się, szparagi, cukinia, bakłażan, burak. Grillowanie może być zdrowe i zaskakujące jednocześnie. Jedyne, czego ci teraz potrzeba, to sam grill.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź