Truskawkowe konfitury inaczej

0

EWA z bloga Moje Twory Przetwory truskawki mogłaby jeść przez cały rok. Specjalnie dla czytelników Na Ogrodowej prezentuje swoje ulubione i sprawdzone  przepisy na te pyszne, letnie owoce.

 

Konfitura truskawkowo-limonkowa z cukrem trzcinowym.

Ta konfitura to klasyka – wspaniałości na zimę zamknięte w słoiku.Pracy przy tym tyle co nic, a konfitury znikają tak szybko … na szczęście sezon truskawkowy w pełni, więc zdążę jeszcze zrobić spory zapas.

 

Składniki:  

•1 kg truskawek  

•sok i miąższ z 2 limonek  

•1/2 kg cukru trzcinowego  

 

Przygotowanie:  

•truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na 4-ry, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i zacząć gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając;  

•gotować do momentu aż odparują i zaczną się zagęszczać – około 30-45 minut;  

•po tym czasie obrać limonki ze skórki i białej błonki oraz „wyfiletować”, resztę odcisnąć z soku i całość dodać do gotujących się truskawek;  

•dokładnie ze sobą wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do porządanej gęstości;  

•gorącą miksturę nakładać do słoików, dokładnie zakręcić, odstawić do wystygnięcia. Smacznego!

 

Konfitura truskawkowo-różana z limonką. Fot. mojetworyprzetwory.blogspot.com

 

Konfitura truskawkowo-różana z limonką.

Gdy dostałam od znajomej worek płatków dzikiej róży, to od razu wiedziałam, że połączę je z truskawkami. 

Wyszła konfitura  bardzo aromatyczna,  z różaną nutą intensywnie wyczuwalną  …  dla mnie idealna do cesarskiego omletu lub sernika. Rogaliki z jej udziałem też będą wyjątkowe, polecam! Jest przy niej troszkę pracy, ale zapachy, które się uwalniają podczas produkcji – rekompensują poświęcony czas.

Składniki:  

•2 kg truskawek  

•0,5 kg płatków róży  

•1 szklanka cukru cukru  

•sok z 2 limonek  

 

Przygotowanie:  

•truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na pół, większe na ćwiartki;  

•płatki róży opłukać, osuszyć, wrzucić do makutry, dodać cukier i ucierać aż cukier się rozpuści;  

•do garnka z grubym dnem przełożyć utarte płatki róży, dodać sok z limonek i przesmażyć około 15-20 minut;  

•dodać truskawki i smażyć już razem około 40 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając;  

•gorące nakładać do słoiczków, mocno zakręcić, zosatwić do całkowitego wystygnięcia, wynieść do piwnicy.

 

Woda różana. Fot. mojetworyprzetwory.blogspot.com

Przepis na tą aromatyczną wodę różaną znajdziecie na blogu Ewy TUTAJ.

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź