Szkło, folia czy papier

1

Nawet ci najbardziej zagorzali ogrodnicy nie są w stanie przez cały rok wykarmić rodziny produktami z własnego warzywnika. Każdy z nas polega na sklepiku osiedlowym, supermarkecie czy targowisku. Na półkach rzędy kolorowych pudełek, słoiczków i woreczków foliowych wypełnionych przeróżną żywnością – często stoimi i zastanawiamy się co włorzyć do koszyka. Ale czy myśleliście kiedyś jak ekoloiczne są opakowania zawierające sprzedawaną żywność? Czy macie problem z wyborem czy to będzie butelka plastikowa, czy szklana? Foliówka, a może torebka papierowa?

 

Życie przed i po

Każde opakowanie może być przyjazne lub niezbyt przyjazne środowisku z dwóch różnych powodów. Często wydaje nam się, że najważniejsze jest czy produkt jest biodegradalny lub czy można go oddać do recycelingu. Jednak po pierwsze należy pamiętać o tym, jak trudny w pozyskaniu był materiał i energochłonna produkcja danego opakowania, a następnie jego wykorzystanie: ile jednostek energii wymaga zamknięcie 250gr marchewki w plastikowej tacce, wrzucenie jej do foliowego woreczka czy wypełnienie nią dużego pojemnika z którego klienci będą kupować marchewkę „luz” oraz produkty uboczne takie jak zanieczyszczenie wody i CO2. Po drugie – co można zrobić z danym opakowaniem po jego opróżnieniu. Czy produkt można przetworzyć i odzyskać? Czy ulegnie on biodegradacji?

 

Szkło

Jest jednym z najbardziej energochłonnych spośród materiałów do produkcji opakowań. Ze względu na swoją masę wymaga również bardzo dużych nakładów energii podczas transportu. Świetnie nadaje się jednak do ponownego użycia oraz odzysku. W każdym gospodarstwie domowym szklane butelki i słoiczki z powodzeniem mogą być wykorzystywane wielokrotnie. Jednak jeżeli sięgając po żywność w szklanym opakowaniu wiemy, że nie użyjemy go ponownie i nie oddamy do recyclingu – to nie kupujmy tego produktu. Opakowanie szklane użyte tylko raz jest dużo mniej ekologiczne niż opakowania plastikowe.

 

Plastik

Z mniej lub więcej znanych nam powodów często odrzucamy opakowania plastikowe. Ekologicznie nastawieni konsumenci mają zakodowany wstręt do tego produktu i bardzo często nie zauważają pozytywnych aspektów zastosowania opakowań typu PET (przezroczyste butelki) lub PE (np. folia na mleko). Negatywną stroną ich produkcji jest to, iż robione są z nieodnawialnych zasobów ropy naftowej  – a jednak cały proces pochłania o wiele mniej energii niż produkcja szkła. Transport lekkiego plastiku również jest mniej energochłonny i przekłada się na mniejsze emisje gazów cieplarnianych do atmosfery. Problem jednak w tym, że jest ich tak bardzo dużo – produkcja jest łatwa i tania – nikt nie martwi się i ich przetwarzanie i odzysk, który jesdnak jest możliwy i szeroko stosowany w krajach europejsikch.

 

Puszki aluminiowe

Są najbardziej energochłonne przy produkcji i wykorzystujące materiały pozyskiwane w krajach, gdzie nie istnieją równe prawa pracownicze (Brazylia, Gwinea, Jamajka czy Chiny). Ze względu na tak trudną i energochłonną produkcję fabryki aluminiowych puszek często powastają w krajach rozwijających się, które charakteryzują się tanią siłą roboczą i często przyczyniają się do wyniszczania środowiska naturalnego a nawet wsi oraz miast (np. w celu wybudowania tamy). Transport aluminium do produkcji puszek niejednokrotnie przewożony jest na duże odległości, dodatkowo transportowane są do kombinatów żywnościowych a następnie do naszych sklepów. Recykling puszek pozwala zmniejszyć o ponad 90% sumaryczne koszty dla środowiska naturalnego, ale i tak są one wysokie.

 

TETRA PACK (marka producenta)

Składa się w 75% z papieru, 20% polietylenu i 5% z folii aluminiowej. Pomimo tego, że na rynku światowym opakowania te znajdują się już kilkadziesiąt lat, to u nas nadal są nie do odzyskania. Naukowcy i przedstawiciele przemysłu spożywczego pracują nad możliwościami odzysku tych opakowań, ale w Polsce to wciąż daleka przyszłość.

 

Torba papierowa, torba biodegradowalna czy foliówka?

Wiele sklepów oferuje torby ekologiczne i papierowe – właściwie czemu nie? Przecież muszą być lepsze niż foliówki. Niestety jest to mit, który dla urataowania naszej planety trzeba jak najszybciej obalić. Produkcja opakowań papierowych, jeśli nie są produkowane z makulatury, jest o wiele mniej ekologiczna niż łatwa i energooszczędna produkcja siatek foliowych. Torby papierowe zużywają masę energii i wody, a także emitują znacznie więcej zanieczyszczeń do atmosfery. Chcąc postępowć ekologicznie pakujmy żywność w siatki foliowe, ale podczas kolejnych zakupów koniecznie ponownie ich używajmy! Pomimo tego, że są zazwyczaj darmowym dodatkiem przy kasie szanujmy je i korzystajmy z nich wiele, wiele razy.

 

Ekologiczne podsumowanie

Jeśli chodzi o opakowania żywości reguła jest prosta: „mniej jest więcej”. Tak więc wybierajmy produkty „najskromniej” opakowane, a przede wszystkim używajmy opakowań wielokrotnie.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Marti33 says

    Ja staram się kupować jak najmniej w sklepach..To znaczy warzywa mam z ogrodu, bądź z bazaru, mięso od wuja ze wsi, mleko i jajka również a ryby zamawiam prosto ze stawu od hodowcy ze specjalnej strony http://www.dobreryby.pl . To wszystko nie wymaga kolorowych opakowań oraz smakuje znacznie lepiej

Leave A Reply