Przepis na kurki marynowane

0

Ewa z bloga  MOJE TWORY PRZETWORY  uwielbia zbierać grzyby. Mogłaby chodzić całe dnie po lesie, od świtu aż do zmierzchu. Uwielbia je czyścić, suszyć, marynować, zaprawiać w solance. Bardziej od jedzenia lubi je zbierać. Sprawia jej to wielką frajdę, już samo chodzenie po lesie jest przecież przyjemne.

Jeśli chodzi o marynowanie, to robi to tylko z kurkami i borowikami, całą resztę suszy – są lata, gdy ma po kilka 5 l słoików – rozdaje po rodzinie i znajomych, sama przerabia około 2 takie słoiki w roku … najczęściej w krokietach, pierogach, tarcie z kapustą i grzybami oraz zupie grzybowej. Specjalnie dla Na Ogrodowej autorka bloga podaje przepis na marynatę, którą stosuje od lat:

 

Marynata-zalewa:

5 szklanek wody 

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

dodatkowo: gorczyca,  ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, świeża cebula i oczywiście kurki

 

Przygotowanie:

Kurki obieram, czyszczę, dokładnie płuczę – nie za długo, bo najlepsze zostanie w wodzie. Wyjmuję na durszlak, wstawiam garnek z osoloną wodą, wrzucam kurki i je krótko gotuję na dużym palniku –  zazwyczaj obgotowuję je przez około 4-5 minuty, a potem wykładam znowu na durszlak i hartuję zimną wodą.

W tym czasie szykuję zalewę. Składniki marynaty wlewam i wsypuję do garnka, zagotowuję, mieszam do zupłnego rozpuszczenia się soli i cukru. Wyłączam – w tym czasie czyste grzyby, w tym wypadku kurki układam w słoiku do połowy, następnie dodaję na 0,4 l słoik 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela, 2-3 pieprzu, 2 cząstki średniej wielkości cebuli – dokładam kurki i na wierzchu sypię po 2 łyżeczki gorczycy. Całość zalewam zalewą, dokładnie zakręcam słoiki i pasteryzuję około 10 minut od zagotowania. SMACZENEGO!

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź