Ciasto drożdżowe ze śliwką i orzechową kruszonką

0

Ciasto drożdżowe jest najprostsze w wykonaniu, najzdrowsze, bo najmniej kaloryczne i najtańsze – czyli posiada same zalety. Tu i ówdzie słyszę głosy, że i owszem, to prawda, ale… często nie wychodzi, bo nie urośnie, bo coś było nie tak. Jak upiec ciasto drożdżowe, aby dobrze smakowało i ładnie wyglądało?

Przygotujmy dobre składniki
Na ciasto
0.5 kg mąki pszennej
15-20 dag cukru
1 całe jajko
Łyżka masła, niezbyt czubata
5-6 dag drożdży
0,5 kg śliwek, najlepiej węgierek

Na kruszonkę
5 dag mąki
5 dag cukru
5 dag mielonych włoskich orzechów
5 dag masła

Wykonanie

Najważniejsze – to mieć dobre drożdże.
Dużo uwagi poświęcamy zakupowi dobrych drożdży. Nie mogą być przeleżałe, stare. Jeśli uda się kupić świeże drożdże piekarnicze – takie cięte z kilogramowych kawałków – to już sukces murowany. Można je dostać w niektórych piekarniach.

Drożdże są najważniejsze!

Drożdże muszą zacząć rosnąć w ciepłej wodzie.
Drożdże należy rozkruszyć do 200-300 ml ciepłej wody wymieszanej z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Ważne: woda powinna mieć około 40 stopni C, czyli jak wkładamy palec, to nie parzy i możemy ten palec w wodzie trochę potrzymać. Ale nie może to być woda tylko letnia – drożdże lubią ciepełko. Kubek pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną zwiększać swoją objętość.

Pozostałe składniki też muszą być ciepłe.
W tym czasie do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko i lekko roztopione masło. Wszystkie składniki muszą być ciepłe – powyżej 20 stopni C – latem mogą postać chwilę przykryte na słoneczku, zimą miskę ze składnikami ustawiamy w jak najcieplejszym miejscu, przy grzejniku lub piecu.

Gdy w kubku drożdże wyrosną,
zalewamy nimi pozostałe składniki i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Szybko – w ciągu 3 – 4 minut. Wyrobione ciasto nie może być zbyt gęste – powinno być miękkie i łatwo ustępować pod palcem. Może być nawet lekko lejące. Dlatego lepiej dodać więcej wody do drożdży niż za mało. Ważne: pracujemy w przyjemnie ciepłym miejscu – czym wyższa temperatura składników, tym lepiej.

Gotowe ciasto pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Może zostać w naczyniu, w którym było wyrabiane, albo przekładamy je do natłuszczonej blachy, w której będzie pieczone. Wszystko oczywiście w ciepełku. Przed odstawieniem do wyrośnięcia dodajemy też dodatki smakowe – w naszym przypadku pozbawione pestek śliwki (temperatura pokojowa – nie mogą być wyjęte prosto z lodówki!).

Pieczemy w niezbyt rozgrzanym piekarniku
Przed włożeniem do piekarnika, posypujemy ciasto kruszonką ( składniki na kruszonkę mieszamy i wyrabiamy palcami do momentu uzyskania rozdrobnionej posypki). Pieczemy w temperaturze około 170 stopni C (piekarnik elektryczny). Czas pieczenia to około 40 minut, gdy ciasto leży cieńszą warstwą, do 50 minut przy bardziej okazałych wypiekach. Ważne, aby nie piec ciasta drożdżowego zbyt długo ani w zbyt wysokiej temperaturze – bo nawet dobrze przygotowane straci swoją wilgotną puszystość.

Gotowe ciasto drożdżowe

Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
Jednak nie jest to proste – pachnące, lekko ciepłe i absolutnie świeże ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie. Ręce same wyciągają się po dodatkową porcję.

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź