Małosolne pyszności
Ila z bloga MOJA PRZYSTAŃ uwielbia długie spacery, polne kwiaty i śpiew ptaków. Uwielbia także robić małosolne ogórki, gdyż kojarzą jej się z ciepłym latem i słońcem, są smaczne i pasują do wszystkiego. Specjalnie dla Na Ogrodowej autorka pięknego bloga dzieli się swoim przepisem.
Latem nie może ich zabraknąć na moim stole, co kilka dni robię nowe, bo bardzo szybko znikają. Uwielbiam już takie po kilku godzinach od zaprawienia ale i takie, gdy staną się kiszone. Najfajniejsze jest to, że banalnie szybko i prosto się je robi. Mam sprawdzony od kilku lat przepis i zawsze są smaczne, choć wydaje mi się, że nie da się ich zepsuć. Najważniejsze to porządne gliniane lub szklane naczynie, sól kamienna i koper. Do moich ogórków używam tylko kwiatów kopru, bo one nadają całego aromatu.
Aby zrobić dwa litrowe słoiki będą potrzebne:
1 litr wody
1 kg. ogórków
płaska łyżka soli kamiennej
kwiaty kopru
8 ząbków czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
Do wrzącej wody wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. W słoiku ciasno układamy ogórki, przekładamy koprem. Po zapełnieniu słoika ogórkami dodajemy ziele, czosnek i listek laurowy. Zalewamy wszystko wodą i szczelnie zamykamy. Po kilku godzinach ogórki są gotowe. SMACZNEGO!