Lekka sałatka z dzikego ryżu i brukselki

0

GOSIA z bloga Metadieta.pl, po dwóch tygodniach pół postu nabrała ochoty na ryż.  Zazwyczaj używa ryżu z mniejszą ilością skrobi – czyli długoziarnistego.

Taki ryż się nie skleja i świetnie nadaje się do sałatek. Najbardziej lubię czarny ryż dziki. Jego ziarna mają specyficzny orzechowo-serowo-tymiankowy posmak. Dodatkowo nie są polerowane, zachowują bardzo dużo wartości odżywczych – szczególnie białka. Dzisiaj proponuję Wam skromną, ‘po postną’ sałatkę dla jednej osoby.

Składniki na sałatkę:

1 szklanka ryżu czarnego/dzikiego,

1 marchew – pokrojona poprzecznie w plastry,

1 fenkuł czyli koper włoski – cienko pokrojony w piórka,

6 brukselek.

 

Składniki na sos vinegre:

1 Łyżka płynnego miodu,

1 Łyżka oliwy,

1 limonka/ sok,

1 szczypta suszonego tymianku.

 

Wykonanie:

Na jedną szklankę ryżu wlewamy 2 szklanki zimnej wody. Zagotowujemy po przykryciem i zmniejszamy ogień, gotujemy nadal po przykryciem ok. 40 minut. W międzyczasie w osobnym garnku w maleńkiej ilości wody parujemy przez około 3 minutu pocięte na plasterki warzywa. Powinny być lekko twarde.

W dużej misce mieszamy ugotowany, ciepły ryż z warzywami – polewając całość mixem soku z limonki, oliwy , miodu i tymianku. Sałatkę można doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską. W przyszłym tygodniu urozmaicę tę samą sałatkę lekko prażonymi orzechami włoskimi. SMACZNEGO!

You might also like More from author

Leave A Reply