Lawendowe pyszności

0

Ila  z bloga MOJA PRZYSTAŃ uwielbia  letnie owoce w koktajlach, z płatkami owsianymi, w jogurcie naturalnym i w każdej innej postaci. Postanowiła  zrobić z nimi babkę, ale nie taką zwykłą, tylko dodatkowo z CUKREM AROMATYZOWANYM LAWENDĄ. Baba wyszła wspaniała, z delikatnym lawendowym aromatem, pełna letniego słońca. Idealny deser na weekend!

 

LAWENDOWA BABA Z OWOCAMI LEŚNYMI

składniki:

200 gr owoców leśnych (np. maliny, jeżyny, czarnia i czerwona porzeczka, agroporzeczka)

3 jaja

pół szklanki oleju

pół szklanki cukru aromatyzowanego lawendą

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki jogurtu grackiego lub naturalnego

tyle mąki, aby ciasto było jak gęsta śmietana

łyżeczka cukru pudru do dekoracji babki

wykonanie:

Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Do miski wbijamy jaja i dodajemy do nich olej, dokładnie łączymy ze sobą składniki za pomocą miksera. Do jaj i oleju dodajemy cukier i jogurt grecki,  jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu składników dodajemy proszek do pieczenia i tyle mąki aby ciasto zgęstniało ale nie było zbite, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na sam koniec wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło, Ciasto wlewamy do foremki uprzednio posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika na 40 min do temp 180 st. lub więcej.

 

A oto przepis Ili na ciasteczka, które mają pyszny maślano-lawendowy smak, doskonale nadają się do herbatki lub kawy.

LAWENDOWE CIASTECZKA:

składniki:

210g. masła (temperatura pokojowa)

3/4 szklanki cukru pudru (można dać mniej)

1 żółtko szczypta soli

1 czubata łyżka kwiatów lawendy

1 łyżka soku z cytryny

1,5 szklanki mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek grubości 3 cm, owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 h. Schłodzone ciasto pokroić na 5mm plasterki. Piec ok 12-14 min w temp. 170 st. PS Ciasteczka można również wycinać foremkami.

 

You might also like More from author

Leave A Reply