Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu

0

Dla Ewy z bloga MOJE TWORY PRZETWORY sezon przetworów w tym roku, podobnie jak i w zeszłym – otworzył rabarbar.  

 

Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu.

 

Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu

 

 

Składniki:

• 1 kg rabarbaru (obranego, oczyszczonego)  

•0,5 kg truskawek ( bez szypułek)  

•0,5 kg cukru trzcinowego  

•5 ziarenek kardamonu  

 

Wykonanie:  

•obrany rabarbar i truskawki kroimy na kawałki – rabarbar na 1 cm, truskawki na pół i zasypujemy cukrem;  

•na średnim ogniu zaczynamy przesmażać owoce przez około 30-40 minut co chwilę mieszając;  

•odstawiamy  do ostygnięcia na 2-3 godziny;  

•ziarenka kardamonu podprażamy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy w moździeżu, dodajemy do konfitury;  

•konfiturę smażymy do momentu, aż zacznie gęstnieć i gorącą nakładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry dnem. Następnie odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia;

 

Korzenna pasta z rabarbaru.

 

Na blogu MOJE TWORY PRZETWORY możecie również przeczytać jak wykonuję przepyszny dżem z rabarbaru oraz korzenną pastę z rabarbaru (na zdjęciu powyżej). Zapraszam!

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź