Konfitura z pomarańczy i rumu

0

Asię z bloga GREEN CANOE konfitura z pomarańczy zawsze zachwyca smakiem, a wśród jej rodziny oraz przyjaciół cieszy się ona ogromnym powodzeniem. Specjalnie dla czytelników Na Ogrodowej, Asia podaje recepturę wypróbowanego przysmaku:

 

Konfitura z pomarańczy i rumu 

Konfitura z pomarańczy i rumu. Fot. Green Canoe

 

Składniki:

• 6 dorodnych owoców pomarańczy

• Woda

• Cukier ½ kg (lub troszkę więcej wedłu gustu)

• 200 ml rumu

 

Konfitura z pomarańczy i rumu. Fot. Green Canoe

 

Wykonanie:

• Owoce pomarańczy myjemy i oparzamy im skórkę.

• Pomarańcze obieramy, a następnie skórkę albo kroimy na drobniutkie kawałeczki,  albo rozdrabniamy w robocie kuchennym.

• Rozdrobnione skórki wrzucamy do rondelka, do którego wlewamy wyciśnięty cały sok z owoców i dolewamy około 1,5 szklanki wody.

• Na koniec wsypujemy cukier i zabieramy się za dość częste mieszanie.

• Konfiturę powinno się mrugać minimum 2 dni – co jakiś czas mieszając.

• Drugiego dnia, gdy konfitura zrobi się ładnie szklista – przed samym zlaniem do słoików dodajemy RUM.

Uwierzcie mi, że ta komfitura pomarańczowa z rumem  jest naprawdę pyszna. Świetnie komponuje się smakowo ze startą czekoladą czy drobinkami melisy.

You might also like More from author

Leave A Reply