Konfitura z pomarańczy i rumu
Asię z bloga GREEN CANOE konfitura z pomarańczy zawsze zachwyca smakiem, a wśród jej rodziny oraz przyjaciół cieszy się ona ogromnym powodzeniem. Specjalnie dla czytelników Na Ogrodowej, Asia podaje recepturę wypróbowanego przysmaku:
Konfitura z pomarańczy i rumu
Składniki:
• 6 dorodnych owoców pomarańczy
• Woda
• Cukier ½ kg (lub troszkę więcej wedłu gustu)
• 200 ml rumu
Wykonanie:
• Owoce pomarańczy myjemy i oparzamy im skórkę.
• Pomarańcze obieramy, a następnie skórkę albo kroimy na drobniutkie kawałeczki, albo rozdrabniamy w robocie kuchennym.
• Rozdrobnione skórki wrzucamy do rondelka, do którego wlewamy wyciśnięty cały sok z owoców i dolewamy około 1,5 szklanki wody.
• Na koniec wsypujemy cukier i zabieramy się za dość częste mieszanie.
• Konfiturę powinno się mrugać minimum 2 dni – co jakiś czas mieszając.
• Drugiego dnia, gdy konfitura zrobi się ładnie szklista – przed samym zlaniem do słoików dodajemy RUM.
Uwierzcie mi, że ta komfitura pomarańczowa z rumem jest naprawdę pyszna. Świetnie komponuje się smakowo ze startą czekoladą czy drobinkami melisy.