Kalendarz ogrodnika – SIERPIEŃ

0

SIERPIEŃ to miesiąc żniw. Powoli, ale nieubłaganie pustoszeją pola, ale za to zapełniają się spichlerze, stodoły i nasze domowe spiżarki. Ogrody ozdobne wciąż jeszcze są piękne. W warzywnikach coraz bardziej rozrastają się buraczki, marchewki i cebule. Wkrótce i tam nadejdzie czas zbierania głównych plonów.

W całym ogrodzie
1. W typowym sierpniu zwykle pada mniej, niż w innych letnich miesiącach. Dni są jeszcze bardzo ciepłe, więc pamiętamy o podlewaniu roślin, które są w pełni wegetacji (trawnik, warzywnik, krzewy zimozielone, byliny kwitnące latem, letnie cebulowe – dalie, krokosmie, mieczyki). Nie musimy zbytnio nawadniać roślin, które najważniejsze etapy wegetacji mają już za sobą i powoli wchodzą w stan spoczynku – np. irysy bródkowe, maki wschodnie, piwonie i inne wcześnie kwitnące byliny. Podobnie mniejsze potrzeby wodne mają drzewa i krzewy, które energię witalną kierują już tylko na doprowadzenie do zdrewnienia młodych pędów.
2. Odchwaszczanie to dalej obowiązek ogrodnika, ale zajmuje znacznie mniej czasu i wysiłku. Rośliny uprawne są już tak rozrośnięte, że w ogrodzie pozostaje mało miejsca dla dzikich intruzów.
3. Wiele roślin kończy w sierpniu wegetację i zasycha. Usuwamy zwiędnięte rośliny i liście, na których często rozwijają się choroby grzybowe.
4. W deszczowe dni możemy zrobić przegląd ogrodu pod kątem obecności ślimaków. Nasze grządki i rabaty zasiliło już nowe pokolenie tych szkodników – warto je zebrać i usunąć z ogrodu.

Na trawniku
1. Tak, jak dotychczas podstawowy obowiązek to koszenie i usuwanie chwastów. Jeśli opady atmosferyczne są zbyt małe, to potrzebne jest solidne, ale niezbyt częste podlewanie.
2. Trawniki założone wiosną są już gęste i odporne na deptanie. Możemy zacząć je używać tak, jak inne, dojrzałe powierzchnie trawiaste.
3. Nowych trawników w sierpniu jeszcze nie zakładamy (przynajmniej w pierwszej połowie), ponieważ podobnie jak w lipcu dla młodej trawy wciąż jest za sucho i za gorąco.

Na rabacie kwiatowej
1. Ogławiamy kwitnące rośliny pozbawiając je zwiędniętych kwiatostanów – dla pobudzenia dalszego kwitnienia i ochrony przed chorobami grzybowymi, które chętnie rozwijają się na usychających liściach i kwiatach.
2. Przycinamy byliny, które wymagają kształtowania – np. lawenda.
3. W drugiej połowie sierpnia dzielimy i przesadzamy piwonie – to najlepszy czas do rozmnażania tych roślin. Pamiętamy, aby sadzonek nie posadzić zbyt głęboko, bo będą problemy z kwitnieniem. Możemy również rozpocząć dzielenie innych bylin, które kwitną wiosną i wczesnym latem, np. liliowce, bodziszki, tawułki.
4. W tym samym czasie wysadzamy cebule roślin zakwitających jeszcze tej jesieni (zimowity, krokusy jesienne, m.in. szafran uprawny) oraz cebule narcyzów i szachownic – te rośliny potrzebują dużo czasu na ukorzenienie się.
5. W końcówce miesiąca możemy zacząć przenosić na miejsca stałe siewki roślin dwuletnich i bylin uprawianych w szklarni lub na rozsadniku.

W warzywniku
1. Systematycznie zbieramy plony warzyw, które szybko się starzeją, a więc ogórki, fasolkę szparagową, kabaczki, cukinie. Zjadamy jak najwięcej możemy, resztę zachowujemy na zimę – w sierpniu pracy z przygotowaniem przetworów jest mnóstwo.
2. Wysiewamy nasiona lub wysadzamy na grządki sadzonki roślin poplonowych – jesienią też będziemy mieć świeżą sałatę, rzodkiewki i rukolę.
3. Przeglądamy grządki pod kątem chorób i szkodników – usuwamy porażone rośliny.
4. Podwiązujemy plonujące pomidory – teraz ciężar owoców jest największy.
5. Na bieżąco przygotowujemy naturalny nawóz z pokrzywy (gnojówka) i podlewamy rośliny wymagające dużej ilości składników odżywczych (ogórki, pomidory, kapusty).
6. Zbieramy i zachowujemy na zimę zioła.

Wśród drzew i krzewów
1. W sierpniu dokonujemy korygującego cięcia intensywnie rosnących żywopłotów, obcinając przyrosty, które pojawiły się w trakcie lata.
2. Pod koniec miesiąca przystępujemy do przesadzania zimozielonych drzew i krzewów (iglaki, bukszpany, laurowiśnie, ostrokrzewy, różaneczniki). Rośliny te muszą się dobrze ukorzenić przed nadejściem zimy. Po przesadzeniu wymagają intensywnej opieki – ziemia wokół nich musi być stale wilgotna.

W sadzie i jagodniku
1. Zbieramy obfite plony, między innymi morele, brzoskwinie, śliwki, wczesne jabłka i gruszki, wiśnie, maliny, borówki amerykańskie. Cieszymy się aromatycznymi owocami prosto z krzaka, nadwyżki wekujemy, mrozimy, suszymy i kandyzujemy. Dzięki sierpniowej pracy jesienią, zimą i wiosną nie zabraknie nam owocowych smakołyków.
2. Zakładamy nowe grządki z truskawkami korzystając z sadzonek rozłogowych z własnego ogródka lub ze szkółki. Sadzonki obficie podlewamy do czasu, aż się ukorzenią (zaczną rosnąć). Jeśli chcemy oszczędzić sobie pracy międzyrzędzia możemy wyściółkować specjalną ogrodniczą tkaniną lub pociętą słomą.
3. Po zbiorach prześwietlamy krzewy porzeczek i agrestu usuwając chore i zasuszone gałęzie.
4. W miarę kończenia zbioru owoców kontynuujemy letnie cięcie drzew pestkowych. Letni termin cięcia pozwala roślinom na sprawne zabliźnienie ran jeszcze przed nadejściem zimy. Z tego powodu ten termin cięcia jest korzystniejszy od terminu wiosennego.

Na tarasie i balkonie
1. Podlewamy i zasilamy rośliny balkonowe. Usuwamy zwiędłe kwiaty i rośliny, które zakończyły wegetację.
2. Pod koniec miesiąca tworzymy nowe kompozycje ze złocieni – już wkrótce te rośliny zdetronizują obficie kwitnące pelargonie, petunie, surfinie i begonie, które źle reagują na coraz dłuższe i chłodniejsze noce.

W domu, w szklarni lub w inspekcie
1. Szklarniowe półki już wkrótce opustoszeją – w sierpniu i wrześniu wysadzamy ostatnie rośliny poplonowe i sadzonki roślin dwuletnich. Ale już teraz myślimy o miejscu dla sadzonek roślin balkonowych i rabatowych, które wykorzystamy w przyszłym roku. Z pewnością warto przechować całe rośliny (do wiosennego pobrania sadzonek) lub ukorzenione jesienią sadzonki pelargonii, czy pokrzywek.
2. Rośliny domowe systematycznie i obficie nawadniamy, słoneczne sierpniowe dni to wciąż dobry okres dla ich wzrostu.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź