Kalendarz ogrodnika – MARZEC

2

Marzec – czas zaczynać nowy sezon. Już wiele się dzieje w ogrodzie, a jeszcze więcej na okiennych parapetach, w szklarni i w inspekcie. Teraz rozpoczyna się okres wdrażania szczegółowych planów przygotowanych zimą. Efekty prac wykonanych w marcu będziemy odczuwać przez cały rok.

Sklep Na Ogrodowej

 

W całym ogrodzie:

1. Rozpoczynamy wielkie, pozimowe sprzątanie. Usuwamy osłony z roślin zabezpieczonych na zimę. Obcinamy zeszłoroczne pędy bylin. Wygrabiamy stare liście, które mimo jesiennego porządkowania nie wiadomo skąd znowu znalazły się na rabatach i trawnikach.

2. Sprawdzamy straty zimowe i przycinamy zasuszone pędy roślin, które przegrały walkę z zimą (głównie zimozielone krzewy, bluszcze).

3. Wyciągamy z kompostownika dojrzały kompost, który zużyjemy do nawożenia rabat i grządek. Wierzchnią warstwę nieprzekompostowanych odpadków z powrotem umieszczamy w kompostowniku. Do nawożenia nadaje się jedynie sypki, przypominający czarną ziemię kompost, który nie ma zapachu ani widocznych elementów roślin, z których powstał.

 

Na trawniku

1. Na trawnik wkraczamy, gdy obeschnie po roztopieniu śniegu. Uważamy na miejsca, gdzie posadzone zostały rośliny cebulowe – przebiśniegi, krokusy i narcyzy – które waśnie teraz intensywnie rosną i rozpoczynają kwitnienie.

2. Dokładnie wygrabiamy zasuszone resztki roślinne (darń, czasami mech, liście).

3. Gdy zaobserwujemy, ze trawa rozpoczęła wzrost możemy przeprowadzić wertykulację. Zwykle najkorzystniejszy termin to druga połowa marca i początek kwietnia. Ten dość inwazyjny zabieg, polegający na pocięciu darni pozwala na usunięcie głęboko zalegających zaschniętych resztek roślinnych utrudniających dostęp powietrza do gleby. Przez krótki okres po wertykulacji trawnik nie będzie wyglądał najlepiej, ale już wkrótce trawa ze zdwojoną siłą rozpocznie intensywny wzrost. Po wertykulacji podłoże na trawniku powinno być wilgotne (trzeba podlać, jeśli wiosna jest sucha).

4. Jeśli nie chcemy poddać trawnika wertykulacji, to warto przeprowadzić aerację (nakłuwanie darni) – ten zabieg również zwiększy dostęp powietrza do gleby.

5. Po zagrabieniu trawnika albo po wertykulacji lub aeracji wysiewamy nawozy organiczne (rozdrobniony kompost) lub pierwszą dawkę nawozów mineralnych. Trawa przez cały rok intensywnie rośnie, dlatego nawożenie będzie trzeba kilkukrotnie powtórzyć.

Na rabacie kwiatowej

1. Usuwamy resztki roślinne z zeszłego sezonu.

2. Wokół bylin i w miejscach, gdzie planujemy nasadzenia jednoroczne rozsypujemy kompost lub przekompostowany obornik (nie musimy tego robić corocznie – ale w zależności od tego, jak żyzna jest gleba – co 2 lub 3 lata). Nawóz mieszamy z glebą za pomocą wideł ogrodniczych.

3. Przy stosowaniu nawozów mineralnych wieloskładnikowych pierwszą dawkę wysiewamy wtedy, gdy zaobserwujemy wzrost roślin. Kwiaty cebulowe (narcyzy, tulipany, hiacynty) nawozimy nawozami wieloskładnikowymi,  gdy wykształcą pierwsze liście. Drugą dawkę nawozu stosujemy w fazie zielonego pąka (tuż przed kwitnieniem).

4. Dzielimy byliny, które kwitną późnym latem lub jesienią. Teraz możemy przesadzać je na nowe stanowiska.

5. Bezpośrednio po zakupie wysadzamy byliny z odkrytym korzeniem oraz cebule lilii.

6. Po przekwitnięciu wysadzamy na rabaty pędzone kwiaty cebulowe.

W warzywniku

1. Przygotowujemy glebę pod nowe zasiewy. Ziemię nawiezioną i przekopaną jesienią tylko delikatnie grabimy (nie przekopujemy ponownie). Jeśli zasilanie pozostawiliśmy do wiosny, to właśnie teraz stosujemy kompost lub przekompostowany obornik,  który mieszamy z wierzchnią warstwą gleby (ewentualnie płytko przekopujemy).

2. Wyznaczamy poszczególne grządki zgodnie z zasadą płodozmianu.

3. Już w marcu wprost do gruntu możemy wysiewać groch, marchewkę, bób, cebulę, jarmuż, koper, pietruszkę, pory, rzodkiewkę i szpinak. Pobierz Terminarz siewu warzyw.

 

Siew grochu

Groch wymaga bardzo wczesnego siewu

 

4. Przycinamy zioła wieloletnie, takie jak tymianek, cząber, szałwia, rozmaryn, hyzop. Dzięki temu wykształcą sporo nowych pędów i będą ładnie zagęszczone przez cały sezon.

 

Wśród drzew i krzewów

1. Obcinamy gałęzie uszkodzone przez mróz i choroby, prześwietlamy zbyt gęste krzewy – najlepiej do czasu, gdy zaczną wiosenny wzrost. Potem w niezaschniętych miejscach cięcia mogą wypływać soki, co osłabia roślinę.

2. Szczególnie uważnie badamy stan krzewów różanych. Usuwamy gałązki zmarznięte i zasuszone. Odkrywamy kopczyki usypane wokół rośliny. Bywa, że po mroźnej zimie tylko zasypany fragment róży przezimował w dobrej formie.

3. Sadzimy drzewa i krzewy z odkrytym korzenie, nie zapominając o obfitym podlewaniu aż do czasu, kiedy sadzonka się przyjmie.

 

W sadzie i jagodniku

1. Sadzimy drzewa i krzewy z odkrytym korzeniem, nie zapominając o intensywnym podlewaniu.

2. Kontynuujemy wiosenne cięcie drzew i krzewów owocowych. Cięcia nie można opóźniać szczególnie w przypadku winorośli, które obficie „płaczą”, jeśli gałązki przytniemy po rozpoczęciu wzrostu.

3. Z drzew owocowych usuwamy zeszłoroczne, zmumifikowane pozostałości owoców, które są siedliskiem chorób grzybowych.

4. Przy dodatnich temperaturach pryskamy brzoskwiniowe drzewka preparatem antygrzybicznym (miedzian, sylit) – aby uchronić je przed mocno rozpowszechnioną chorobą – kędzierzawością liści. Opryski będą skuteczne, jeśli wykonamy je przed rozwojem pąków.

5. Na grządce z truskawkami usuwamy chwasty, delikatnie spulchniamy ziemię w pobliżu bryły korzeniowej. Usuwamy także, stare, zeschnięte liście.

6. Nawozimy drzewa i krzewy owocowe rozsypując kompost lub przekompostowany obornik w obszarze zasięgu korony. Nawóz mieszamy z wierzchnią warstwą gleby.

 

Na tarasie i balkonie

1. Przeprowadzamy gruntowne sprzątanie balkonów i tarasów po okresie zimowym.

2. W donicach z roślinami, które zimowały na zewnątrz wymieniamy wierzchnią warstwę gleby i nawozimy nawozami organicznymi lub mineralnymi.

3. Przygotowujemy nowe donice pod sezonowe obsadzenia. Marcowe temperatury nie są szkodliwe dla bratków i stokrotek, a także zahartowanych wiosennych kwiatów cebulowych – marcowe kompozycje balkonowe mogą być już bardzo ciekawe.

4. Rozpoczynamy regularne podlewanie roślin – wraz z rosnącą temperaturą i rozpoczęciem wzrostu mają coraz większe zapotrzebowanie na wodę.

 

W domu, w szklarni lub w inspekcie

1. Przygotowujemy rozsadę warzyw i kwiatów. Wczesnego, marcowego siewu wymaga np. papryka, pomidor, seler korzeniowy i naciowy. W tym terminie możemy również siać wiele kwiatów jednorocznych o dość długim okresie wegetacji, np. aksamitki, astry, cynie, lewkonie, szałwię błyszczącą czy niecierpki. Zakwitną nieco później, jeśli posiejemy je w kwietniu, a niektóre rosną także posiane wprost do gruntu, ale wtedy kwitnienie następuje dopiero w pełni lata.

 

 Młode siewki astrów

Młode siewki astrów.

 

2. Wysadzamy do donic bulwy begonii i gloksynii, które najlepiej rosną w temperaturze około 20 stopni C.

3. Na początku marca przesadzamy domowe kwiaty doniczkowe, które wraz ze zwiększoną ilością światła przygotowują się do wiosennego wzrostu.

 

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

2 Komentarze

  1. nieznana mówi

    Nie mogę się połapać gdzie ten terminarz siewu warzyw. Klikając w link nic mi takiego nie wchodzi.

  2. KasiaB mówi

    Już naprawiłam ten link – zapraszam 😉

Zostaw odpowiedź