Jajecznica na kurkach albo ziemniaki z kurkami
Żółciutkie, aromatyczne kurki (pieprznik jadalny) znajdujemy niemal przy każdym spacerze w lesie albo możemy kupić od przydrożnych sprzedawców. Zwykle nie są to duże ilości, z pewnoscią za mało na grzybki w occie, a czasem nie wystarczy nawet na zupę.
Garść kurek
Ale to nie problem. Smaczne danie z kurkami możemy zrobić z niewielkiej ilości grzybów, a na dodatek bardzo szybko. A oto propozycje:
Jajecznica z kurkami
Składniki:
Garść kurek
Szczypior albo cebula
Boczek wędzony
Jaja
Olej lub masło
Sól, pieprz
Kurki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy na tłuszczu, aż odparuje woda, a grzyby zaczną się z lekka przypiekać. Dodajemy pokrojoną cebulkę lub szczypior i boczek i dalej smażymy. Gdy cebula zmięknie i będzie lekko brązowa to już najwyższa pora na dodanie jaj i przygotowanie jajecznicy zgodnie ze swoim gustem – bardziej lub mniej przysmażonej.
Kurki do ziemniaków
Składniki:
Garść kurek
Świeży koperek
Boczek wędzony
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Pierwszy etap przygotowań taki sam jak przy jajecznicy. Potem dodajemy pokrojony koperek i boczek i smażymy aż koperek nabierze kruchości, a boczek nie będzie zbytnio przysmażony. Po kilku minutach mamy gotowy dodatek do ziemniaków (najlepiej młodych), które świetnie bądą smakować z różnymi mięsami, a nawet same z dodatkiem surówki albo zsiadłego, zimnego mleka (szczególnie polecane na upalne letnie dni).