Domowa przyprawa korzenno-piernikowa

0

Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY do niedawna kupowała w sklepie gotową przyprawę korzenną.  Jednak zawsze wydawało jej się, że jest w niej albo zbyt dużo – albo zbyt mało którejś z  przypraw.  Ewa postanowiła więc stworzyć swoją własną kompozycję, która w tym roku zmieniła się o 1 składnik: ziarenko tonki  … i jej mieszanka nabrała zupełnie innego wymiaru.

Z podanych poniżej składników wychodzi spora porcja  (około 110 g) – przygotowaną przyprawę piernikową  mam jednak komu rozdać, więc wcale nie będzie jej dla mnie zbyt dużo. Oto przepis:

 

Domowa przyprawa korzenno-piernikowa.

 

Składniki:

• 10 wyłuskanych ziarenek kardamonu

• 1 gwiazdka anyżu

• 10 goździków

• 5 g startej gałki muszkatałowej

• 50 g cynamonu

• 10 g imbiru suszonego

• 1 łyżeczka kolorowego świeżo zmielonego pieprzu

• 5 g zmielonej kolendry

• 2 laski wanilii

• 1 ziarenko tonki – jak ktoś nie ma, to można pominąć

 

Przygotowanie:

• kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić;

• do moździeża albo do młynka wsypać goździki, kardamon i anyż – rozetrzeć lub zmielić na proszek;

• dodać resztę przypraw, z wanilii wydrążyć ziarenka, dokładnie wymieszać;

• przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu. Smacznego!

 

You might also like More from author

Leave A Reply