Deser truskawkowy z pianką waniliową i nutą kawową

0

Desery ze świeżych truskawek nie tylko dobrze smakują, ale też pięknie wyglądają. Wiele z nich przygotowuje się łatwo i szybko, a mimo to zadowolone miny ucztujących domowników lub gości mówią same za siebie. Nie przegapmy zatem sezonu truskawkowego.

Truskawki najprościej
1 kg truskawek
250 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
6 łyżeczek cukru
Śmietanę (koniecznie mocno schłodzoną, z lodówki) ubijamy mikserem z dodatkiem cukru, wykładamy na salaterkę. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do dekoracyjnego półmiska i podajemy na stół. Gościom podajemy miseczki, na które będą nakładać śmietanę i widelczyki, którymi posłużą się przy częstowaniu się truskawkami i zanurzaniu ich w apetycznej bitej śmietanie.

Ciasto truskawkowe z pianką waniliową i nutą kawową
Ten deser to wariacja na temat popularnego sernika na zimno, ale wprowadzone zmiany znacznie zmieniają smak, dodając deserowi przyjemnej lekkości. Ciasto składa się z trzech warstw. Jako podkład możemy zastosować kruche ciasto lub ścisłe ułożone ciasteczka biszkoptowe. Pianka powstaje z serków waniliowych i bitej śmietany. Na wierzchu umieszczamy dekoracyjną warstwę truskawek (lub innych owoców sezonowych), pokrytą owocową galaretką.

Składniki:
Na kruche ciasto (ilość na 3 tortownice – niepotrzebną w danej chwili część ciasta można zamrozić):
3 szklanki mąki
20 dkg masła
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
lub, zamiast ciasta 30 dkg biszkoptów
Do nasączenia podkładu:
4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 szklance ciepłej wody
Na piankę waniliową:
3 serki waniliowe po 150 g (np. Danone)
250 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
6 łyżeczek cukru do śmietanki
150 ml mleka
4 łyżeczki żelatyny (na ok. 1 litr płynów)
Do dekoracji:
1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa

Łączymy składniki na kruche ciasto i dokładnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość około 1 cm i pokrywamy dno tortownicy. Pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 20 stopni C. Gdy ciasto wystygnie nasączamy je roztworem kawy. Podobnie postępujemy w przypadku zastosowania biszkoptów. Aby sporządzić piankę musimy zagotować mleko i starannie rozpuścić w nim żelatynę. Gdy roztwór stygnie, ubijamy śmietanę z cukrem i mieszamy ją z serkami waniliowymi (powinny być schłodzone w lodówce). Gdy rozpuszczona żelatyna jest jeszcze lekko ciepła dolewamy ją do serków i śmietany, dokładnie mieszamy, a następnie całość przelewamy do tortownicy, gdzie przygotowaliśmy kawowy podkład. Wkładamy ciasto do lodówki (pianka szybko się zetnie). Umyte truskawki kroimy na połówki i układamy na zestalonej piance. Zalewamy warstwą galaretki, najlepiej wtedy, gdy zaczyna się ścinać – będziemy mieć ładną, pofałdowaną powierzchnie ciasta, które do momentu podania przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź