Dereń jadalny znów pożądany w domowej spiżarni

0

Derenie to dorodne krzewy, popularne w nasadzeniach ozdobnych, szczególnie w zieleni miejskiej, gdzie jest wystarczająco dużo miejsca dla tych rozłożystych krzewów. Mają ciekawie ubarwione liście, niektóre ozdabiają rabaty dzięki pięknie wybarwionym pędom, które są intensywnie czerwone lub zielone, nawet zimą. Derenie nie są zbyt wymagające co do siedliska, można też z łatwością kształtować je na średniowysokie żywopłoty. Derenie ozdobne dobrze znamy, ale zwykle znacznie mniej wiemy o dereniu jadalnym, który wykształca bogate w wartości odżywcze owoce.

Jak uprawiać dereń jadalny?

Dereń jadalny (Cornus mas) najlepiej udaje się na glebach obojętnych i lekko zasadowych. Nie muszą być zbyt żyzne, ale lepiej owocuje tam, gdzie znajdzie więcej składników odżywczych. Krzewy są zwykle dorodne, więc sadzimy w rozstawie ok. 3 x 3 m, na stanowisku słonecznym. Derenie są roślinami odpornymi na choroby i mrozoodpornymi, ryzyko przemrożenia może występować jedynie w Polsce północno-wschodniej. Nie wymagają przycinania – usuwamy jedynie gałęzie chore lub suche.

Kiedy dojrzewają owoce derenia?

dereń jadalny

Owoce derenia zbieramy, w zależności od odmiany, od sierpnia do października. Zwykle osiągają około 3 cm i mają kształt owalny lub lekko gruszkowaty. Wybarwiają się na kolory od żółtego poprzez jasną czerwień do głębokiego bordo. Skórka na dojrzewającym owocu derenia jest błyszcząca jak na pięknej czereśni. Owoce zbiera się sukcesywnie przez 2 -3 tygodnie, ponieważ nie dojrzewają jednocześnie. Do zjedzenia najlepsze są owoce mocno dojrzałe, a na dżemy i konfitury lepsze są trochę jeszcze twarde – łatwiej wtedy usunąć pokaźną pestkę.

Jak wykorzystać owoce derenia?

Owoce derenia to bogate źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Można je zjadać na surowo, ale niektóre odmiany są nieco cierpkie w smaku. Świetnie nadają się natomiast na dżemy i konfitury. Jeśli owoców nie mamy zbyt dużo, to warto je wykorzystać do przyrządzenia bardzo smacznej nalewki. Z owoców jeszcze niedojrzałych, po zalaniu solanką, można przygotować przekąskę przypominającą oliwki.

Piękne i bardzo stare okazy derenia jadalnego  możemy obejrzeć m.in. w Arboretum w Bolestraszycach, gdzie prowadzona jest również hodowla i selekcja ciekawych odmian tego krzewu. Sadząc derenie w ogrodzie z myślą o zbiorach owoców, warto postarać się o sadzonki jak najlepszych odmian, ponieważ na owoce czeka się nawet kilka lat, dlatego lepiej nie popełnić pomyłki przy wyborze krzewu. Spośród odmian polecanych przez Bolestraszyce, najciekawsze cechy posiada ‘Szafer’, a jej główne zalety to bardzo dobry smak i przydatność na wszelkie przetwory.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Arboretum Bolestraszyce.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź