Aromatyczne truskawki

0

 Może dlatego, że zaczynają owocowy sezon i kojarzą się z prawdziwie letnią pogodą. Pewnie też ze względu łatwość sporządzenia przy ich udziale atrakcyjnych deserów i ciast. Choć w sklepach do truskawek mamy dostęp przez kilka miesięcy w roku, to z doświadczenia wiemy, że najlepiej smakują te polskie, uprawiane w gruncie i wygrzane wiosennym słońcem.

Tradycyjny okres owocowania gruntowych truskawek to czerwiec. Zbiory uzyskane w maju pochodzą z plantacji przykrywanych na wiosnę folią, przez co koszt ich pozyskania jest dość wysoki. Na początku lipca zbieramy jeszcze owoce z najpóźniejszych odmian gruntowych. Do końca lata owocują tzw. truskawki powtarzające, które nie są już tak plenne jak tradycyjne odmiany i służą raczej do uprawy amatorskiej.

Truskawki rozmnażają się za pomocą rozłogów wypuszczanych przez roślinę w maju i czerwcu. Do sierpnia na rozłogach tworzą się gotowe, ukorzenione sadzonki. Najsilniejsze są te najbliższe rośliny matecznej. Odciętą i ukorzenioną sadzonkę możemy przenosić na nowe miejsce już w sierpniu. Truskawki można także sadzić wczesną wiosną.

Truskawki to rośliny słońca – pięknych owoców możemy spodziewać się tylko na stanowiskach w pełni słonecznych. Nie są za to bardzo wymagające w stosunku do gleby – wystarczy im przeciętna, przepuszczalna dobrze uprawiona gleba ogrodowa, którą zasilimy od czasu do czasu kompostem. Truskawki nadmiernie nawożone wcale nie owocują lepiej. Wytwarzają jedynie bujne liście, które zasłaniają owocom słońce, podnosząc ryzyko chorób grzybowych.

Truskawki najlepiej owocują przez 3-4 lata po posadzeniu – potem plony są już znacznie niższe, dlatego najlepiej założyć nową plantację. Owocowanie jest w dużej mierze uzależnione od pogody. Wczesną wiosną, w czasie kwitnienia zagrożeniem bywają nocne przymrozki, które niszczą truskawkowe kwiaty. Na obniżenie plonów wpływa także deszczowa wiosna, sprzyjająca rozwojowi chorób. Natomiast w czasie suszy roślina nie znajduje wystarczająco dużo wilgoci do wykształcenia dorodnych owoców.

Zabiegi pielęgnacyjne dla truskawek to odchwaszczanie, usuwanie rozłogów, które osłabiają roślinę oraz ścięcie starych liści po owocowaniu. Przestrzenie międzyrzędowe dobrze jest także wyściółkować słomą, wtedy nie tylko ograniczymy rozwój chwastów, ale będziemy zbierać dorodne, niezapiaszczone owoce, nadające się do zjedzenia prosto z krzaczka.

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź