Aromatyczna sól ziołowa własnej roboty

0

Ila z bloga MOJA PRZYSTAŃ od dłuższego czasu stara się nie używać w kuchni gotowych mieszanek warzywnych typu wegeta, a od kilku lat nie stosuję żadnych gotowych sosów, które do przygotowania wymagają tylko oleju … nie używa, gdyż  po prostu pachną dla niej samą chemią.

Będąc na wakacjach znalazłam na rynku, mały niepozorny sklepik ze zdrową żywnością i ogromnym wyborem mąk do pieczenia chleba. Od teraz to mój ulubiony sklep! Zaopatrzyłam się w kilka rodzajów mąk, m in. do zrobienia zakwasu pszennego, w suszone warzywa do sporządzenia własnej wegety i sól morską, z której dziś przyrządziłam swoje własne zdrowe ziołowe przyprawy – do przygotowania których zachęcam również Was (do przygotowania soli ziołowej nadają się wszystkie zioła z parapetu lub ogródka i sól morska lub sól kamienna). Na przyprawę do mięs i ziemniaków potrzebujemy szklankę soli morskiej lub kamiennej i duży pęczek  rozmarynu. Rozmaryn drobno siekamy, wkładamy do moździerza, dosypujemy sól i dokładnie ucieramy…

 

Rozmaryn.

 

Uwielbiam kotlety mielone z majerankiem, więc nie mogło zabraknąć u mnie również soli majerankowej: obieramy łodygi z liści, wkładamy do moździerza, dosypujemy soli i rozcieramy dokładnie.

 

Majeranek.

 

I sól z pietruszką i lubczykiem do zup, wykonanie identyczne jak powyżej. Sól można uzupełniać nawet samymi ziołami, wtedy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny.

 

Pietruszka.

 

Zioła w kuchni mam okrągły rok, zimą zazwyczaj pietruszkę i mrożone zapasy z lata, a wczesną wiosną i latem to posiadam chyba wszystkie możliwe. Jestem zdania, że w kuchni bez ładnego garnka się obejdę, ale bez dobrych ziół to na pewno nie.

 

Zobaczcie także jak wykonać vegetę własnej roboty.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź