Warzywno-ziołowy ogródek w donicy

0

Brak ogrodu nie jest wcale przeszkodą w uprawianiu roślin. Ogródki w pojemnikach świetnie sprawdzają się na tarasach i balkonach. Mogą służyć wyłącznie dekoracji, mogą również mieć wartość użytkową, jeśli uprawiamy warzywa lub zioła. Oczywiście z plonów z jednej donicy rodziny nie wyżywimy, ale korzyści z domowej uprawy roślin może być naprawdę wiele. Szczególnie, jeśli w pielęgnacji będą nam towarzyszyć dzieci, dla których uprawa takiego ogrodu może stać się wyzwaniem edukacyjnym i to na wielu płaszczyznach (wiedza o roślinach i ich przeznaczeniu, zasady pielęgnacji, współpraca w działaniach, odpowiedzialność za efekty pracy itp.).

Jak zaplanować ogródek w pojemnikach?

Do utworzenia ogródka najlepiej przeznaczyć duże donice, o pojemności przynajmniej 10 litrów. Większe pojemniki dłużej zachowują wilgoć, co jest bardzo istotne przy upalnej pogodzie. Do donic warto kupić dobrej jakości ziemię do uprawy warzyw lub kwiatów, najlepiej bez dodatku nawozów sztucznych. Pojemniki koniecznie muszą mieć drenaż i otwór odpływowy. Ponieważ większość warzyw i ziół preferuje stanowiska słoneczne, należy zadbać aby pojemniki uprawowe ustawione były we właściwym miejscu, z przynajmniej kilkugodzinnym dostępem do słońca. Ważna jest również osłona od wiatru, szczególnie przy uprawie wyższych roślin. Do donic najlepiej wysadzać przygotowaną wcześniej rozsadę. Po 15 maja wszystkie rośliny mogą być już uprawiane na zewnątrz.

Przykładowe obsadzenie donic warzywnych i ziołowych

W donicach na zdjęciach posadzone zostały następujące rośliny:

 Warzywnik w donicy

1. ogórek krzaczasty ‘Dar’ i koper

2. pomidor drobnoowocowy niski ‘Garten Perle’ i dynia mieszaniec

3. pomidor drobnoowocowy wysoki, papryka drobnoowocowa ostra i dynia mieszaniec.

Donica ziołowa

4. dwie odmiany bazylii, tymianek i rozmaryn.

Jak pielęgnować ogródek w donicy?

Podstawa pielęgnacji to oczywiście systematyczne podlewanie, ponieważ nawet jednokrotne przesuszenie może bardzo zaszkodzić roślinom. Istotne jest również dokarmianie, szczególnie uprawianych warzyw. Możemy  podlewać rośliny wodą zaprawioną np. granulowanym obornikiem. Obornik (np. jedną łyżkę granulek) zalewamy kilkoma litrami wody i odstawiamy przynajmniej na jeden dzień. Roztworem podlewamy warzywa dwa razy w tygodniu. Zioła nie są tak wymagające – nie zasilamy ich częściej niż raz w tygodniu. Rośliny wysokie (np. pomidory) podwiązujemy, aby zapobiec złamaniom.

Plony z donicy – lepiej podziwiać czy z nich korzystać?

Myślę, że ten dylemat dotyczy wielu z nas – często powstrzymujemy się od korzystania z tego, co nam urosło w pojemnikach. Pięknie rozrośnięte rośliny, gdy są jeszcze dodatkowo oblepione owocami, to widok bardzo przyjemny dla oka. Dlatego z donicowych plonów warto korzystać rozważnie. Z pewnością bez wyrzutów możemy używać ziół – przycinanie pędów wpływa pozytywnie na ich pokrój i jeśli tylko zastosowaliśmy dobre podłoże i prawidłowo je zasilamy i podlewamy, to z pewnością zbiory nie wpłyną negatywnie na ich wygląd. W przypadku papryczek i pomidorów – ich owoce warto pozostawić na roślinie aż do momentu pełnej dojrzałości – wtedy napatrzymy się do woli i w końcu skorzysta też nasze podniebienie. Ogórki zbieramy na bieżąco – przejrzałe owoce są po prostu niesmaczne.

Ogródki warzywne uprawiamy zwykle do pierwszych mrozów. Zioła wieloletnie możemy spróbować przezimować w donicach na balkonie – musimy im jednak zapewnić osłonę przeciwmrozową – przynajmniej w postaci włókniny lub maty słomianej.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź