Szpinak nowozelandzki i naleśniki ze szpinakiem

0

Szpinak jest szalenie zdrowy – każde dziecko o tym wie. W jego zielonych liściach zamknięte są ogromne ilości przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Dodatkowo jest pełen witamin oraz kwasów omega 3 – pamiętajmy tylko, że jest szczególnie zdrowy, gdy jego liście spożywamy na surowo lub tylko delikatnie podgotowane na parze lub w wodzie. Najważniejsze dla ogrodnika jest jednak to, iż jest bardzo łatwy w uprawie, którą można prowadzić w warzywniku przez calutki rok. Wiosną i jesienią uprawiamy tradycyjne gatunki i odmiany szpinaku. Latem w warzywniku króluje szpinak nowozelandzki.

szpinak nowozelandzki

Szpinak nowozelandzki czyli trętwian czterorożny (!) to warzywo liściaste, które przybyło do Europy dzięki znanemu botanikowi Joseph’owi Banks’owi i natychmiast podbiło serca angielskich ogrodników i kucharzy. Pomimo tego, iż w rzeczywistości roślina ta tylko przypomina szpinak z wyglądu, to nie ustępuje jej, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne. Przyrządza się ją dokładnie tak samo jak szpinak. Świetnie rośnie w pełnym słońcu, preferuje wilgotną glebę. Okres wysiewu wiosna, zbiory – lato. Szpinak nowozelandzki zbieramy co kilka dni, uszczykując wierzchołki pędów długości około 10 cm. To warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Nasza propozycja to pyszne naleśniki ze szpinakiem. W sezonie – ze świeżego szpinaku, a zimą może być szpinak mrożony.

Zielone naleśniki ze szpinakiem i serem fetą, polane czosnkowym sosem pomidorowym

SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe:
2 średnie jajka,
5 czubatych łyżek mąki pszennej
około 2 szklanki mleka
olej do smażenia

Farsz szpinakowy:
500g świeżego szpinaku
lub torebka mrożonego (450g)
200g sera solankowego typu feta
3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
pomidory z puszki lub świeże,
odparowane na patelni
ząbek czosnku
bazylia świeża lub suszona
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Jaja i mąkę mieszamy, stopniowo dodajemy mleko aż do uzyskania gładkiego, płynnego ciasta naleśnikowego.Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością oleju i odkładamy na duży, płaski talerz.
2. Świeży szpinak, po dokładnym umyciu podgrzewamy na patelni z odrobiną masła i posiekanym czosnkiem, dusimy przez kilka minut. Szpinak mrożony rozmrażamy i postępujemy z nim podobnie, jak ze świeżym. Dusimy tak długo, aż odparujemy nadmiar wody. Po schłodzeniu masy szpinakowej dodajemy do niej ser solankowy i pieprz, ewentualnie odrobinę soli. Mieszamy i nakładamy na naleśniki. Zwijamy je i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
3. Pomidory z puszki lub świeże, podduszone na patelni (po schłodzeniu) miksujemy z czosnkiem i
przyprawami.
Zielone naleśniki to świetne danie śniadaniowe albo ciepła, oryginalna kolacja. Smakują nawet umiarkowanym przeciwnikom szpinaku, bo warzywo to, ukryte w naleśnikowych plackach nie
budzi już dużych emocji.

Więcej o szpinaku przeczytasz w e-Magazynie NaOgrodowej.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź