Super łatwy i smaczny sos pomidorowy do wszystkiego

0

Pod koniec lata zazwyczaj mamy dostęp do większej ilości pysznych, dojrzałych pomidorów z własnego ogrodu lub z krajowych upraw. Aby wykorzystać tę okazję zajadamy się nimi na różne sposoby. Najczęściej jednak wykonujemy z nich sos, który jest później podstawą do przyrządzania pizzy, sosów makaronowych i oczywiście tradycyjnej zupy pomidorowej.

 

Wykonanie sosu pomidorowego do pizzy, makaronów oraz zupy.Fot. K Bellingham

 

Często przepisy wymagają od nas oparzania pomidorów i usuwania z nich skórki – dotyczy to zazwyczaj sosów gotowanych w rondlu z dodatkiem ziół oraz czerwonego wina. My jednak pomidory zapiekamy, a później przecieramy przez sitko – metoda prosta i szybka. Polecam!

 

Składniki:

1 – 2 kg pomidorów (w zależności od wielkości potrzeba ich tyle, aby zmieściły się na blaszce);

3 – 4 ząbki czosnku zgniecione i posiekane;

3 – 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;

Gałązka tymianku;

Gałązka majeranku;

Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

 

Wykonanie:

Pomidory przecinamy ostrym nożem na pół i układamy krojoną stroną do góry na blaszce. Posypujemy je ziołami, czosnkiem, sólą oraz pieprzem i na końcu polewamy oliwą lub olejem. Wkładamy do nagrzanego już do 150 stopni  piekarnika i zapiekamy przez około godzinę lub do czasu, gdy pomidory są bardzo miękkie. 

 

Wykonanie sosu pomidorowego do pizzy, makaronów oraz zupy.Fot. K Bellingham

 

Blaszkę z zapieczonymi pomidorami wyciągamy z piekarnika i przez kilka minut studzimy, następnie pomodory przecieramy przez sito. Tak otrzymany sos można poporcjować i przechowywać przez 3 – 4 dni w lodówce lub o wiele dłużej w zamrażalniku. Sos w słoikach można też pasteryzować i przechowywać w spiżarni. Najlepiej jednak robić go w małych ilościach według potrzeby. Smacznego.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź