Nalewka pigwowa

0

Jeśli ktoś lubi nalewki półwytrawne, nie za bardzo słodkie, ale i nie kwaśne, z nutą bardzo przyjemnego aromatu i o miłym dla oka miodowym kolorze, to dla takiego smakosza pigwówka powinna być trunkiem idealnym. Sporządzamy ją jesienią, bo właśnie wtedy dojrzewają twarde jak kamienie cytrynowe jabłuszka pigwowca. Jeśli krzewu nie mamy w swoim ogrodzie, to owoce można czasami spotkać na lokalnym targu, ale nie jest to zbyt proste. Pigwowce uprawiane są w zasadzie jako krzewy ozdobne, wykształcające wiosną burzę zwykle czerwonych lub pomarańczowych kwiatów. Ich gałązki pokryte są cierniami, co utrudnia zbiór owoców. Pigwowce spotykamy często w zieleni miejskie, bo są odporne na mróz i niezbyt wymagające co do warunków siedliskowych. Jabłuszka pigwowca są trudne w obróbce, bo miąższ jest twardy i niełatwo go pokroić. Jednak wspaniały aromat tych owoców i ich niezliczone właściwości odżywcze i zdrowotne powinny zachęcić nas do przygotowania przetworów z pigwowca. Najprościej pokrojone w plasterki owoce pigwowca zasypać cukrem – uzyskamy wtedy wspaniały dodatek do herbaty zastępujący znakomicie cytrynę. Z pigwowca możemy zrobić także galaretki (mają bardzo dużą ilość pektyn) i dżemy. I oczywiście nalewkę pigwową o wybornym smaku. Zatem do dzieła, zacznijmy od zgromadzenia potrzebnych składników.

Składniki na pigwówkę:
1 kg dojrzałych jabłuszek pigwowca
1,5 l wódki 40%
1 szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu
sok z połowy pomarańczy
50 ml rumu

Umyte i pokrojone na plasterki owoce pigwowca należy zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie alkohol zlewamy (jeszcze nie pijemy), a pigwę zasypujemy cukrem i w zakręconym słoju pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni, aż do momentu wytworzenia syropu (potrząsamy słojem od czasu do czasu). W kolejnym kroku łączymy pigwowy alkohol z syropem i pozostałymi składnikami i odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Następnie odcedzamy wyciąg, najlepiej na sito położyć ręcznik papierowy, aby zatrzymać drobne fragmenty owocowego miąższu. Tak przygotowana nalewka powinna dojrzewać jeszcze przez około 2 miesiące. Wtedy osiągnie najlepszy wygląd i smak.

I jeszcze jedna uwaga: kupując składniki na nalewkę nie pomylmy owoców pigwowca (Chaenomeles) z owocami pigwy (Cydonia oblonga), które są zwykle większe, często w kształcie podobnym do gruszki i co najważniejsze znacznie mniej aromatyczne i mało kwaśne – nalewka z owoców pigwy nie będzie już tak dobrze smakować.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź