Makowiec inaczej

1

Makowiec na każdą okazję

Makowiec to jedno z naszych ciast, można powiedzieć narodowych. Znajdziemy go w każdej cukierni, i pieczemy chętnie samodzielnie. Najczęściej makowiec powstaje na bazie ciasta drożdżowego, jako apetyczna strucla zawijana, udekorowana lukrem i bakaliami. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z masą makową, wykonujemy je szybko, a jeśli użyjemy jeszcze gotowego maku z puszki, to makowiec można przygotować błyskawicznie, na każdą okazję.

Makowiec na specjalną okazję

Ale makowiec może być także niepospolitym ciastem na specjalne okazje, jeśli np. upieczemy go w postaci tortu makowego. Do tortu będziemy potrzebować ciasta kruchego lub półkruchego, masy makowej oraz polewy czekoladowej. Przepis na ciasto kruche znajduje się tutaj. Do średniej tortownicy przygotujmy ciasto w oparciu o 400 g mąki– reszta składników proporcjonalnie. Aby smak tego makowca był wyjątkowy, warto poświęcić trochę czasu na samodzielne przygotowanie masy makowej, przy wykonaniu której według własnego gustu zdecydujemy ile i jakich bakalii dodamy dla uzyskania idealnego smaku. Do średniej tortownicy będziemy potrzebować około 50 dag masy. Po upieczeniu tort wypada udekorować. Można polać lukrem i obsypać makiem i bakaliami. Ale proponuję użyć polewy czekoladowej, która świetnie współgra ze smakiem makowca. Możemy wykorzystać gotową polewę ze sklepu, albo w kubku zanurzonym we wrzątku rozpuścić  tabliczkę czekolady mlecznej lub gorzkiej z łyżeczką masła, wymieszać składniki i jak najszybciej nanieść czekoladę na wierzch ciasta. Zanim czekolada zastygnie przyklejamy do niej smakowite dekoracje, mak i bakalie.

 

 Tort makowy

 

Tort makowy krok po kroku

1. Wykonaj masę makową wg przepisu podanego niżej lub weź gotową masę ze sklepu

2. Przygotuj kruche ciasto, rozwałkuj na cienkie placki (0,5 cm grubości) wielkością zbliżone do tortownicy. Tortownicą wytnij z nich trzy koła – warstwy ciasta do tortu.

3. Nasmaruj tortownicę masłem i ułóż naprzemiennie trzy warstwy ciasta i dwie warstwy masy makowej. Staraj się, aby wszystkie warstwy były jak najbardziej równe – tort musi dobrze wyglądać.

4. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

5. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie zdejmij obręcz od tortownicy i polej tort czekoladą.

6. Dopiero po całkowitym wystygnięciu przełóż tort na dekoracyjną paterę.

Masa makowa  krok po kroku

Składniki:
25 dag suchego maku
15 dag cukru lub miodu
15 dag bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, posiekane daktyle, posiekane orzechy, figi itp.)
aromat waniliowy.

Tort makowy

 

1. Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc.

2. Następnego dnia odsączamy i trzykrotnie mielimy przez maszynkę.

3. Dodajemy cukier i miód (masę możemy podgrzać, żeby łatwiej rozpuścić słodkości),

4. Dosypujemy bakalie i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.

Tort makowy z przygotowaną w domu masą makową świetnie będzie wyglądał na świątecznym stole, a jego smak z pewnością zwróci uwagę gości. Takie ciasto warto przygotować na specjalną okazję.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Kasik says

    Zrobiłam go na Święta. Wyszedł super!

Leave A Reply