Dyniobranie – czyli jak zbierać i przechowywać dynie

0

Dynie zyskują na znaczeniu w naszej diecie – na szczęście stały się od jakiegoś czasu warzywem modnym, choć ich bogate właściwości znane są przecież od lat. Częstszą obecność dyń na talerzu zawdzięczamy pojawieniu się nowych, bardzo ciekawych odmian, które dobrze smakują nawet po zwykłym upieczeniu z przyprawami w piekarniku. A na dodatek możemy skorzystać z wielu smakowitych przepisów pojawiających się w internecie, także tych zapożyczonych z USA, gdzie dynia jest bardzo popularnym warzywem. Dynie coraz chętniej uprawiamy również w przydomowych ogrodach, i nawet, gdy plon jest spory, nie musimy martwić się, że się zmarnuje. Dynie bardzo łatwo przechować nawet przez kilka miesięcy.

Znamy coraz więcej przepisów na pyszne dyniowe dania, a co najważniejsze, nowe odmiany zachwycają smakiem, zapachem, a nierzadko też spektakularnym wyglądem. Przeczytaj, co warto wiedzieć o dyniach w artykule: „Dynia niejedno ma imię”

Jak i kiedy zbierać dynie
Dynia jest najmniej wrażliwa ze wszystkich warzyw dyniowatych na niskie temperatury, rośnie już przy 8 stopniach Celsjusza, choć oczywiście woli cieplejsze warunki. W rezultacie prowadzi wegetację także jesienią, praktycznie aż do pierwszych przymrozków. Najsmaczniejsze dynie to te w pełni dojrzałe, dlatego owoce z własnej plantacji zbieramy jak najpóźniej, wybierając w pierwszej kolejności dynie mocno wybarwione, które po ostukaniu wydają głęboki, głuchy odgłos (tu potrzebna jest pewna praktyka oczywiście – ale jeśli na bieżące potrzeby wybierzemy te najbardziej dojrzałe dynie, to wszystkie pozostałe pozostawmy jak najdłużej na polu). Z ostatecznym zbiorem należy jednak zdążyć przed pierwszym jesiennym przymrozkiem – bo uszkodzone przez mróz owoce mogą zacząć gnić. Od połowy października, nawet jeśli jeszcze nie ma mrozu, w zasadzie nie pozostawiamy już dyń w ogrodzie, szczególnie przy długotrwałej, deszczowej pogodzie.

Zbieramy dynie

W czasie zbiorów ostrym sekatorem odcinamy dynię z fragmentem pędu i delikatnie przenosimy do pomieszczenia magazynowego, starając się uniknąć uszkodzeń skórki. Dynie ubrudzone ziemią obcieramy szmatką, aby pozostawić jak najmniej zanieczyszczeń.

Jak przechowywać dynie
Dynie przeznaczone do kilkumiesięcznego przechowywania umieszczamy początkowo w ciepłym pomieszczeniu – ponad 20 stopni C, aby skórka obeschła i pozasychały drobne uszkodzenia. Po kilku dniach obsuszone i przejrzane owoce (czy nie mają początków pleśni i zgnilizny) przenosimy do docelowego pomieszczenia z obniżoną temperaturą (np. chłodna piwnica, 5-10 stopni C) i sporą wilgotnością. Jesienią i zimą, co kilkanaście dni przeglądamy zgromadzone zapasy, aby usunąć owoce, które zaczynają się psuć. Dyniami właściwie przechowywanymi możemy cieszyć się nawet do marca, dlatego bez wątpienia warto podjąć trud samodzielnej uprawy tych warzyw w ilości pozwalającej na zgromadzenie pokaźnych zapasów.

 

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź