Domowy ketchup pomidorowy

0

Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY zaprasza dzisiaj do wykonania domowego ketchup’u. Przepis znalazła dawno temu w gazecie od Mamy – nie pamięta w jakiej. Wpisała go wtedy do kuchennego zeszytu, ale przez lata modyfikowały go kubki smakowe rodziny, dzisiaj udostępnia przepis czytelnikom Na Ogrodowej.

 

Ketchup nigdy nie zostaje nam z ubiegłego sezonu – kończy się zazwyczaj pierwszy! A ten zrobiony w domu nigdy nie smakuje jak ketchup sklepowy … zupełnie inaczej. Ma inną konsystencję. Może nie jest taki gładki i gęsty, ale wiem z czego jest zrobiony i to nam właśnie bardzo odpowiada.

Składniki:

• 4 kg pomidorów – dojrzałych, czerwonych

• 5 ostrych czerwonych papryczek

• 1,5 kg cebuli

• 2 główki czosnku

• 350 ml octu winnego

• 10 kopiastych łyżek cukru

• 6 łyżek oleju

• 2-3 łyżki soli – do smaku

• ziele angielskie – około 10 sztuk

• pieprz ziarnisty około 10 sztuk

• 1 łyżkę cynamonu

• 1 łyżkę imbiru

 

Przygotowanie:

• pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki

• z papryczek usunąć gniazda nasienne

• cebulę obrać, umyć, pokroić na 4-ry ćwiartki

• czosnek obrać, umyć

• warzywa włożyć do garnka z grubym dnem i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu

• jeszcze gorące przetrzeć

• powstałą w ten sposób papkę doprawić najpierw cynamonem, imbirem, pieprzem, zielem i solą – tą ostatnią do smaku, zresztą wszystkie przyprawy możecie dodawać stopniowo i podpasować pod Wasze kubki smakowe

• pogotować na średnim ogniu około pół godziny, spróbować jak smakuje, w razie potrzeby doprawić

• dodać wyciśnięty albo drobniutko pokrojony czosnek, wlać ocet winny, olej, wymieszać, odstawić na godzinkę

• po tym czasie ketchup zagotować , zmniejszyć palnik do minimum i gotować do momentu porządanej gęstości – mi to zajmuje około 3 – 3, 5 godziny

• ponieważ on stojąc później w piwnicy tężeje i ma odpowiednią gęstość, tuż przed nałożeniem do słoików-butelek wyjąć ziarna ziela angielskiego i pieprzu

• gorący ketchup nakładać do słoików i pasteryzować, od zagotowania 20 minut

 

Smacznego;)

Przeczytaj takze, jak uprawiać pomidory gruntowe.

Zapraszam także na: Przecier pomidorowy

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź