Cytryny w rumie

0

Asia z bloga GREEN CANOE uwielbia darować swoim bliskim smaczne upominki. Czytelnikom Na Ogrodowej poleca wypróbowany pomysł przygotowania pięknie prezentujących się słoiczków wypełnionych rumianymi cytrynami.

 

 Cytryny w rumie. Fot. GREEN CANOE

 

Składniki:

• 2 duże cytryny

• Cukier lub miód

• Goździki

• Rum

 

Wykonanie:

• Cytryny myjemy i oparzamy skórkę, a następnie kroimy w plasterki.

• Do wyparzonego słoika wkładamy warstwami plasterki cytryn i cukier bądź miód, pamiętajmy aby uciskać cytryny tak, by puściły trochę soku.

• Plasterek jednej z cytryn leżących w górnej wartsiwe można ponadziewać goździkami.

• Na końcu zalewamy wszystko rumem.

• Po 2 dniach cytryny pięknie nasiąkają alkoholem, a zapach, który roznosi się po otwarciu naczynia … hmmmm … słoiczek ładnie pakujemy i prezent pod choinkę gotowy.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź