Cięcie drzew owocowych

0

Prawidłowa pielęgnacja drzew owocowych wymaga systematycznego przycinania zbędnych gałęzi i konarów. W zależności od przycinanego gatunku oraz celu, cięcie można przeprowadzić w kilku terminach: zimą,  wiosną lub latem. Cięcie zimowe pobudza wzrost pędów, jednak rany na drzewach trudniej się goją. Cięcie wiosenne i letnie jest gwarancją lepszego zabliźniania się ran, ale ma mniejszy wpływ na wzrost drzew, szczególnie, jeśli wykonamy je w terminie sierpień –  wrzesień.

 

Dlaczego przycinamy drzewa owocowe?

Cięcie pozwala na:

– uzyskanie właściwego rozmiaru i kształtu drzewa, dopasowanego do warunków ogrodowych. W przypadku drzew niskopiennych zależy nam zwykle na utworzeniu koron, z których owoce zerwiemy bez użycia drabiny. Drzewa wysokopienne muszą być przycięte od dołu, aby ułatwić swobodne poruszanie się w ich pobliżu. Drzewa owocowe, które mają pełnić także funkcję ozdobną dzięki cięciu kształtowane są w postaci szpalerów, łuków  lub rozpinane na budynkach.

– zapewnienie regularnego owocowania, co jest szczególnie ważne w przypadku drzew wysokopiennych, które mają tendencję do owocowania naprzemiennego (co dwa lata). Coroczne usuwanie części gałęzi pobudza drzewo do tworzenia pąków każdego roku.

– uzyskanie dorodnych i słodkich owoców. Zagęszczone korony wytwarzają zwykle zbyt dużo kwiatów i zawiązków, a powstałe owoce nie tylko są małe, ale także mają słaby dostęp do światła słonecznego, co ma negatywny wpływ na ich smak. Regularne usuwanie zbędnych gałęzi pozwala na uzyskanie dużych i słodkich owoców.

– przeciwdziałanie nadmiernemu rozwojowi chorób grzybowych. Prześwietlone korony szybciej wysychają po opadach deszczu, ich liście i owoce są rzadziej porażane przez choroby grzybowe.

 

Rodzaje cięć:       
 
                                               

1. Cięcie formujące stosowane jest przez pierwszych kilka lat po posadzeniu drzewa i jego celem jest nadanie roślinie właściwego kształtu, a także wytworzenie podstawowych konarów drzewa, ułożonych w ten sposób, aby nawet znaczne plony i trudne warunki pogodowe nie doprowadziły do ich wyłamania. Najczęściej stosowane kształty koron to

Czereśnia

 
 Czereśnia – korona prawie naturalna

– korona prawie naturalna, najprostsza do uzyskania, nasza ingerencja ogranicza się do obcinania gałęzi chorych, rosnących do środka korony, lub tworzących konkurencyjny przewodnik (główny pęd).

 

Jabłoń

Jabłonie – korona wrzecionowa

 

– korona wrzecionowa –  w kształcie stożka, poszczególne gałęzie powinny wyrastać prawie pod kątem prostym z przewodnika, a każda wyrastająca wyżej musi być krótsza od tej rosnącej niżej.

 

Jabłoń

 Jabłonie – korona szpalerowa (płaska)

 

– korona szpalerowa – gałęzie rozpinane są w jednej płaszczyźnie na pomocniczych drutach lub przy murze,

– korona kotłowa (bezprzewodnikowa), stosowana  często w przypadku brzoskwiń i śliw. Uzyskuje się ją poprzez mocne przycięcie przewodnika i pozwolenie na wzrost kilu konarów wyrastających prawie z jednego miejsca.

Cięcie formujące rozpoczynamy bezpośrednio po posadzeniu drzewa, potem kontynuujemy je zimą i wczesną wiosną (w zależności od gatunku).

 

2. Cięcie prześwietlające wykonujemy w celu usunięcia gałęzi zagęszczających koronę, aby doświetlić wszystkie pędy z owocami. Możemy stosować je we wszystkich terminach, często także latem, wycinając nadmiernie rozrośnięte młode pędy.

 

3. Cięcie odmładzające stosujemy w przypadku starszych drzew, a jego celem jest pobudzenie drzewa do intensywnego wzrostu. W tego typu cięciu usuwamy znaczną część dotychczasowej korony, włącznie z grubszymi konarami. Najlepiej wykonać je zimą (jabłonie, grusze) lub wiosną (brzoskwinie, morele).

 

4. Cięcie sanitarne – to usuwanie gałęzi chorych, suchych, uszkodzonych – wykonujemy po zauważeniu problemu.

 

 

Terminy cięć z uwzględnieniem gatunku drzewa owocowego:

 

Jabłonie,  grusze, śliwy  – luty, marzec  (cięcie formujące, prześwietlające, odmładzające)  i  sierpień, wrzesień (cięcie prześwietlające).

 

Czereśnie – maj czerwiec – (cięcie formujące) i sierpień – cięcie prześwietlające.  W przypadku tego gatunku cięcie staramy się ograniczyć do minimum, ponieważ czereśnie są bardzo podatne na infekcje atakujące przez rany po cięciu.

 

Wiśnie – luty, marzec –  (cięcie formujące, prześwietlające, odmładzające)  i lipiec, sierpień (cięcie prześwietlające).

 

Brzoskwinie i morele  – marzec, kwiecień w fazie różowego pąka – wtedy widać, czy kwiaty zostały zimą przemrożone (cięcie formujące, prześwietlające, odmładzające) oraz lipiec, sierpień – (cięcie prześwietlające.)

 

 

Ważne, do zapamiętania:

Cięcie zimowe i wczesnowiosenne pobudza drzewa do wzrostu, cięcie letnie hamuje wzrost.
 
Wzrost nowych pędów po cięciu zimowo-wiosennym jest tym większy, im bardziej radykalne było cięcie.
 
W przypadku drzew wrażliwych na mrozy (brzoskwinie, morele, czereśnie) z radykalnym cięciem kształtującym i prześwietlającym czekamy aż do wiosny, aby sprawdzić jakie są straty mrozowe.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź