Ciasteczka orzechowe, kruche, niezbyt słodkie, pyszne!

0

Najlepiej smakują w okresie Bożego Narodzenia, kiedy można je przygotować wspólnie z dziećmi, z udekorowaną i pachnącą choinką w tle. Ale w innym okresie też zostaną szybko zjedzone, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Do ich wykonania warto użyć foremek w różnych kształtach, co sprawi szczególnie dużo przyjemności dzieciom zaangażowanym do pomocy.

Składniki na jedną porcję ciasteczek są następujące:

30 dkg mąki

20 dkg margaryny

10 dkg cukru pudru

12 dkg orzechów włoskich

1 torebka cukru waniliowego.

Pracę najlepiej rozpocząć od zmielenia orzechów, np. przy pomocy maszynki do mięsa. Następnie orzechy i wszystkie pozostałe składniki łączymy i wygniatamy na jednolitą masę. Ciasto jest kruche i łatwo pęka, dlatego do wałkowania odcinamy nieduże kawałki. Wałkujemy na grubość około 5 mm i przy użyciu foremek wycinamy ciasteczka. Układamy je na blasze obficie wysmarowanej masłem i tartą bułką. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Gdy ciastka trochę ostygną, delikatnie przekładamy je do docelowego naczynia. Są bardzo kruche, mają wyraźny, orzechowy smak i same rozpływają się w ustach.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź