Stratyfikacja nasion
Agnieszka z bloga ZIELONA PASJA AGNIESZKI nowy sezon ogrodniczy już rozpoczęła. Część nasion wysiała, ale niektóre muszą cierpliwie poczekać w lodówce i poddać się procesowi stratyfikacji. Dla czytelników Na Ogrodowej opisuje, jaki sposób stratyfikacji stosuje dla swoich nasion.
Stratyfikacja to proces niezbędnie potrzebny wielu rodzajom nasion, aby mogły wykiełkować. Jest to czasem wyzwanie, którego ze względów ekonomicznych nie warto się podejmować. Szczęśliwie, dla typowego ogrodu i jego właściciela wystarczy metoda chłodna, najprostsza z wszystkich. Polega ona na przechowywaniu nasion w stałej temperaturze, najczęściej 3oC/4oC.
Jak?
Ja moje nasiona umieszczam na leciutko wilgotnym piasku lub podłożu do wysiewów w pojemniku przykrytym np.folią. Raz w tygodniu uchylam folię w celu wywietrzenia, jej głównym zadaniem jest ochrona nasiona przed wysuszeniem w lodówce. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale np. system „No Frost” jest dla nich szkodliwy.
Dobrze jeśli pojemnik jest bezbarwny, bo możemy szybciej zauważyć rozpoczęcie kiełkowania, co się całkiem często zdarza. Można zamiast pojemniczka z plastiku użyć słoika typu 'weck’ lub … woreczka śniadaniowego. Ważne, aby wszystko było wyparzone.
Jeśli używamy podłoża ze swojego ogrodu, to warto go wysterylizować poprzez doprowadzenie do temp. 70oC. Wystarczy użyć mikrofalówki lub modnej dziś parownicy przez około minutę.
Pojemniczki regularnie przeglądamy i wietrzymy.
Ile czasu?
Stratyfikację najczęściej przeprowadzamy przez okres dwóch miesięcy. Bywa, że po dwóch tygodniach nasiona zaczną kiełkować, a czasem i po dwóch latach siedzą z zacięciem w osłonkach. Warto wcześniej „zaciągnąć języka” w sprawdzonych źródłach, aby dowiedzieć się: czego możemy się spodziewać w przypadku naszej rośliny? Przykładowo np. rutewka orlikolistna czy fiołek wonny, potrzebuje tylko miesiąca w chłodzie.
Kiedy?
Stratyfikację najbezpieczniej rozpocząć w marcu lub lutym, ponieważ kiełkujące rośliny mogą stracić na jakości, jeśli nie dostarczymy im wystarczająco dużo światła. Po prostu wyciągną się w jego poszukiwaniu i staną wiotkie.
Co potem?
Bywa, że rośliny wykiełkują jeszcze w lodówce, dlatego ważne, aby je systematycznie doglądać. Takie młode siewki od razu przenosimy do doniczek z odpowiednią dla nich ziemią do wysiewu. Robimy to bardzo delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Pamiętajmy o odpowiednim przygotowaniu podłoża i pojemników, niektóre rośliny źle znoszą przesadzanie. Młodym kiełkującym roślinkom należy zapewnić światło (ale nie ostre słońce) oraz niską temperaturę, od 10 do 18oC. Oczywiście, ta reguła nie musi obowiązywać w każdym przypadku. Niska temperatura spowalnia wzrost, ale w parze z odpowiednią dawką światła spowoduje, że nasze siewki będą 'silne’ i zdrowe. Można takie warunki uzyskać na parapecie okiennym.
Jeśli nasiona nie wykiełkują w lodówce, po ustalonym czasie siejemy je wg.normalnych zasad. Warto wiedzieć, że i w tym przypadku rośliny potrzebujące do kiełkowania wyższej temp. np. 20oC, umieszczamy tak jak opisałam wcześniej w chłodniejszym i widnym pomieszczeniu. Tzn. gdy wykiełkują w cieple i widać już pierwsze listki, przenosimy dla zdrowia do chłodu.
Przypomnę jeszcze :
• Koniecznie zaopatrzmy pojemniczki w opis z nazwą okazu i datą włożenia do lodówki. Jeśli data wyjęcia jest nietypowa, to też warto zaznaczyć!
• Dobieramy takie pojemniki, aby była przestrzeń dla powietrza, czyli min. 2 cm od powierzchni ziemi/piasku.
• Grubość warstwy ziemi to min. 5 cm.
• Nasiona przykrywamy cieniutką warstewką podłoża i oszczędnie zraszamy spryskiwaczem
• Podczas wietrzenia sprawdzamy, czy czasem ziemia nie jest zbyt sucha. W razie konieczności zraszamy.
Jest też możliwe prowadzenie roślin w podłożu, w którym były stratyfikowane. W tym czasie – jeśli trzeba – możemy dokonać pikowania, by po tygodniu obniżyć temperaturę.
A oto lista niektórych roślin, które należy stratyfikować – głównie te, z którymi spotkałam się podczas wymiany nasionek w Klubie Pożądanego Nasionka lub te interesujące mnie. Jeśli chodzi o kupne, to zawsze należy czytać instrukcje wysiewu.
Akant
Fiołek wonny i dłoniasty
Floks kanadyjski
Kłosowiec fenkułowy
Lawenda wąskolistna
Odętka wirginijska
Powojnik mandżurski
Rudbekia
Rutewka orlikolistna
Abelia mosańska
Kasztan jadalny
Jodła kaukaska
Kłokoczka kaukaska
Magnolia parasolowata
Obiela wielkokwiatowa
Skrzydłorzech
Lista roślin, które nie potrzebują stratyfikacji znajduje się TUTAJ.