Już czas zaplanować poplony
Warzywnik jest miejscem ciągłych zmian. Poszczególne rośliny uprawne mają zróżnicowany okres wegetacji. Gdy pomidory, papryka czy ogórki rozpoczynają dopiero proces zawiązywania owoców, inne warzywa, takie jak rzodkiewka, kalarepa czy sałaty dawno już wykorzystane zostały jako pyszny dodatek do obiadu. W efekcie w warzywniku już od czerwca pojawiają się puste miejsca, które warto w jakiś sposób wykorzystać. Możemy zastosować następujące rozwiązania:
• Siew lub sadzenie roślin poplonowych, które mają krótki okres wzrostu i osiągną wartość użytkową przed nadejściem zimy.
• Siew lub sadzenie warzyw i ziół bylinowych, takich jak szczypiorek, pietruszka naciowa, tymianek, lubczyk oraz młodych truskawek i poziomek – zbiorami z tych nasadzeń będziemy się cieszyć dopiero w kolejnych latach.
• Siew roślin na zielony nawóz (np. łubin, facelia, rzepak), które przekopane przed nadejściem zimy urzyźnią grządki przed następnym sezonem ogrodniczym.
Kiedy zwalniają się grządki w warzywniku?
• Rzodkiewkę wyrywamy zwykle najwcześniej – nawet w maju grządka jest już wolna.
• Wiosenne sałaty rosną do początków lipca – potem liście są już mniej smaczne, a sałaty głowiaste mogą wybijać w pędy kwiatowe.
• Zielony groszek zjadamy do połowy lipca. Pędy zostawiamy na grządce nieco dłużej , jeśli chcemy aby nasiona grochu dojrzały.
• Cebula dymka posadzona na szczypiorek i młodą cebulkę dorasta zwykle w lipcu – pod koniec tego miesiąca cebulowe pole pustoszeje.
• Kalarepa i rzepa z wiosennego sadzenia dojrzewa również w lipcu.
Co posadzić na pustych grządkach?
• Na grządkach zwolnionych w maju i na początku czerwca można jeszcze sadzić z rozsady warzywa ciepłolubne, takie jak pomidory czy papryka, które zdążą dojrzeć do czasu chłodnej jesieni.
• W późniejszym terminie możemy wysiewać letnie sałaty (należy sprawdzić, czy dana odmiana sprawdza się w uprawie letniej), rukolę, roszponkę, koper, kapustę pekińską, cykorię sałatową, rzepę, w sierpniu także rzodkiewki na zbiór jesienny.
Aby przyśpieszyć zbiory i szybko uzupełniać wolne miejsca (ważne szczególnie w małych ogrodach) warto wcześniej przygotować rozsadę poplonów (np. sałaty czy kapusty pekińskiej), wtedy wymiana warzyw na grządkach będzie odbywła się bardzo sprawnie z korzyścią dla ich wyglądu i zasobności kuchennej spiżarni.