Dynia niejedno ma imię
Zainteresowanie uprawą dyni rośnie z roku na rok. Kiedyś traktowana bardziej jako roślina pastewna (jako pasza dla zwierząt), dostarczała na nasze stoły głównie pożywnych, wartościowych pestek. Pewnie dlatego, że dostępne wtedy odmiany miały umiarkowanie smaczny miąższ, który, jeśli był wykorzystywany, to najczęściej tylko do przygotowania słodko-kwaśnych pikli. Teraz dynie coraz częściej gościmy w kuchni. Znamy coraz więcej przepisów na pyszne dyniowe dania, a co najważniejsze, nowe odmiany zachwycają smakiem, zapachem, a nierzadko też spektakularnym wyglądem. Dynie łatwo się przechowują, dlatego zdrowe, ekologiczne owoce pozyskane z własnego ogrodu będą nam dostarczać witamin i składników przez całą jesień i zimę. Zatem na pytanie, czy uprawiać dynie, odpowiedź jest oczywista, ale warto się zastanowić nad wyborem odmian. Ponieważ sposób uprawy tych roślin nie zależy od odmiany, najlepiej kierować się przeznaczeniem uprawianych dyń, a po części także wielkością rodziny – bo najkorzystniej jeden dyniowy owoc zużyć w kuchni na jeden raz.
Dyniowe rarytasy do pieczenia i zapiekania
Wśród obecnie dostępnych w sprzedaży odmian z pewnością polecić należy dynie z grupy Hokkaido, najczęściej dostępna jest odmiana pomarańczowa (’Uchiki Kuri’, 'Potimaron’), ale są także odmiany ciemnozielone i szare. Dynie Hokkaido wyróżniają się wspaniałym, lekko orzechowym, słodkim smakiem. Mają niezbyt gruby, bardzo zwarty miąższ. Poszczególne owoce osiągają od jednego do dwóch kg. Wspaniale smakują jako samodzielna potrawa, pieczone z przyprawami w piekarniku albo nawet na patelni (pocięte na paski grubości około 1 cm).
Wiele wyróżniających się pod względem smaku odmian znajdziemy wśród dyń o szarej lub niebieskiej skórce. Bardzo smaczna odmiana ’Blue Balet’, wykształcająca owoce ważące do 2,5 kg o smakowitym, słodkim, twardym, miąższu nadającym się do zapiekania, gotowania i na przetwory.
Dynia niebieska ’Marina di Choggia’ jest mało atrakcyjna z wyglądu – jej pokryta niebieskimi bąblami skórka kryje jednak niesamowicie smaczny i delikatny miąższ, który jest prawdziwym rarytasem dla każdego kucharza. Pochodzi z Włoch, gdzie nadal jest uwielbiana i przyrządzana na różne sposoby.
Dynia 'Blue Balet’ Dynia 'Ambar’
Dynia ’Lyric F1’ to nowość o delikatnym miąższu i spektakularnej, jasnoszarej skórce. Dobrze się przechowuje i bardzo ciekawie wygląda.
Dynia 'Ambar’ – to również odmiana o twardym, zwartym miąższu i niezbyt dużych, poręcznych owocach – osiągają zwykle 2-4 kg. Skórka zielona i twarda pozwala na długotrwałe przechowywanie, nawet do końca zimy.
Dynie najlepsze na zupy
Do tej grupy zaliczamy odmiany o dużych, szybko rosnących owocach. Ich miąższ jest aromatyczny i znacznie miększy, niż w przypadku odmian opisanych powyżej. Zapiekane i pieczone są trochę wodniste, ale wspaniale sprawdzają się w przygotowaniu zup i dyniowych musów. Duże owoce trudno zużyć za jednym zamachem, ale przerobione na pulpę przechowujemy w porcjach w zamrażalniku bez jakichkolwiek strat w smaku. Odmiany z tej grupy, dostępne na naszym rynku to m.in.
Dynia melonowa żółta Dynia 'Golias’
Dynia melonowa żółta – odmiana bardzo plenna – w dobrych warunkach owoce osiągają nawet 30 kg; ’Atlantic Gigant’ – dynia dla kolekcjonerów rekordów – przy właściwej pielęgnacji może ważyć nawet kilkaset kg; Dynia ’Otylia’ F1 – pomarańczowa odmiana o owocach ważących 10-15 kg; ’Golias’ – również odmiana pomarańczowa o smacznym miąższu, może wyrosnąć nawet do 50 kg.
Po pyszne odmiany dyń wpadnij do naszego Sklepu NaOgrodowej . Tylko u nas bardzo ciekawe odmiany dyń niebieskich!